A világbajnoki továbbjutás a tét Portugália ellen
27
Jun
2022
A világbajnoki továbbjutás a tét Portugália ellen
16:58  |  2022. Június. 27.
Két világbajnoki selejtezővel zárul az idény a magyar férfi kosárlabda-válogatott játékosainak. Sztojan Ivkovics csapata július 1-jén, pénteken Budapesten, a Tüskecsarnokban, várhatóan teltház előtt fogadja a portugálokat, majd július 4-én, hétfőn Franciaországban zárja a csoportkört.
 
A nemzeti csapat a hagyományoknak megfelelően Kecskeméten kezdte meg felkészülését, egyelőre a vasárnap még bajnoki döntőt vívó szombathelyi és körmendi játékosok nélkül.
 
Válogatottunk hétfői, kecskeméti sajtótájékoztatóján Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke elsőként arról beszélt, hogy remek évadon van túl a magyar kosárlabda.
 
- A Sopron megnyerte a női Euroligát, a Falco főtáblás volt a Bajnokok Ligájában, és ide kívánkoznak a férfi válogatott vb-selejtezői is. Reális esélyünk van a továbbjutásra, ehhez le kell győzni a portugálokat. A csapat hozzáállása példaértékű, mindenki itt van, akit hívtak, és külön örülök annak, hogy vannak példaképek a fiatalok számára.
 
 
Sztojan Ivkovics kiemelte, a válogatottnál nem divat a panaszkodás.
 
- Itt most mindenki összeszorítja a fogát, és letudja ezt a két meccset. Az eddig nyeretlen portugáloknak ez az egyetlen esélyük a továbbjutásra, ők tét nélkül játszhatnak, ráadásul régebb óta készülnek, mint mi, úgyhogy nehéz mérkőzés vár ránk - mondta a szakvezető. - Innentől pedig vége szakad azoknak a meccseknek, amelyeken velünk egy szinten lévő csapatokkal játszunk, utána csak top ellenfelek jönnek, utazunk a franciákhoz, Eb-felkészülési meccset vívunk majd többek között a szerbekkel és a horvátokkal, aztán szeptemberben jön az Eb - sorolta a kapitány, hozzátéve, megtiszteltetés ilyen ellenfelekkel szemben pályára lépni, de nem feltartott kézzel mennek ki a parkettre, és mindenkinek képesek kellemetlenséget okozni.
 
Nehéz találkozóra számít Eilingsfeld János, az ASE rutinos játékosa.
 
- Nehéz meccsre számítok a portugálok ellen, kellemetlen és gyors kosárlabdát próbálnak játszani, de alaposan felkészülünk belőlük - jelentette ki az Atomerőmű kosarasa.
 
Hasonlóan vélekedett Rosco Allen is.
 
- Bár nincs még együtt a teljes keretünk, de felkészülünk a portugálokból. Nekik csak az lesz az esélyük, ha nagyon megvernek minket itthon, így számítanunk kell az agresszív védekezésre, a gyors játékokra. Ez a meccs és a franciák elleni nagyon fontos állomása az Európa-bajnoki felkészülésünknek, mindenképpen jól akarunk szerepelni.
 
A vasárnap még bajnoki döntőt vívó csapatoktól, az aranyérmes Szombathelytől és a második Körmendtől már a nap folyamán megérkeznek a behívott játékosok a nemzeti együttes kecskeméti edzőtáborába, ahonnan pénteken utazik a keret Budapestre.
 
 
Ami az ötödik fordulós mérkőzést illeti, az MKOSZ tájékoztatása szerint már alig van jegy a Portugália elleni sorsdöntő találkozóra, így várhatóan telt ház, azaz 4000 szurkoló várja majd a csapatokat a Tüskecsarnokban.
 
A csoportban veretlenül éllovas francia csapat már biztosan ott lesz a vb-kvalifikáció második körében. Az E csoport harmadik, még továbbjutó helyének megszerzéséért az Ivkovics-legénységnek a nyeretlenül sereghajtó Portugáliát kell megelőznie, amelyet ehhez le kell győznie pénteken. 
 
A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozatban 32 együttes verseng. Júliusban minden négyesből az első három jut tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ezután a 24 együttes négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a jövő nyári vb-re, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.
 
A magyarok annak köszönhetően kerültek előselejtező nélkül a vb-kvalifikációba, hogy kijutottak a szeptemberi Európa-bajnokságra, melynek csoportmeccseit Kölnben vívják majd.
 
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ