Sztojan Ivkovics: Akarat volt, erő nem
08
Jul
2022
Sztojan Ivkovics: Akarat volt, erő nem
08:38  |  2022. Július. 08.
Egy győzelemmel és egy vereséggel zárta a legutóbbi világbajnoki selejtezős-ablakot a magyar válogatott, amely így bebiztosította a továbbjutását a második csoportba. A nemzeti csapat szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics nyilatkozott a BB1.hu-nak.
 
– Lezártunk egy szezont, ami egy sikeres év volt a magyar kosárlabdának. A Sopron női csapata megnyerte az Euroligát, amelyhez gratulálok. Egy nagyon hosszú és izgalmas bajnokság végén nyert a Falco a férfiaknál, amely a Bajnokok Ligájában is megsüvegelendő teljesítményt nyújtott. A Szolnoki Olajbányász kupagyőzelméhez is gratulálok, valamint az Egis Körmendnek, a bronzérmes Alba Fehérvárnak, de az idei Kecskemétnek és a tavalyi Szegednek is. Fontos, hogy vannak kiscsapatok, amelyek színessé teszik a magyar bajnokságot. A magyar férfi kosárlabda válogatott ezúttal is elérte a kitűzött célját, tervek szerint menetelünk. Köszönöm a szurkolóknak, akik kitartottak mellettünk.
 
A franciák elleni meccs után volt pár negatív hang, akik az együttes hozzáállását kritizálták. 
 
– Mi nem tapasztaltuk ezt. Nyilván a névtelenség nagy úr, nem kívánom, de ha esetleg az ő szeretteik is olyan helyzetben lennének, mint ezek a srácok, utána tudnánk beszélni az akaratról. Akarat volt, erő nem, elfogyott a második félidőre. Számomra eddig ez volt az egyik legstresszesebb időszak, az első naptól kezdve a rehabilitációról és a frissítésről szólt minden, nem a kosárlabdáról. Az orvosi stáb hatalmas munkát végzett, senki nem sérült meg, nagyon sok játékosnak az egzisztenciája függ ettől. Ha bárkinek bármi problémája lett volna, akkor elúsztak volna a következő éves szerződések, lehetőségek. Aki ezt nem tudja becsülni, akkor ott elég nagy a probléma. Ha valakinek nem tetszik valami, vagy valakivel szemben kritikát szeretne megfogalmazni, azt velem kapcsolatban tegye, hiszen enyém a felelősség. Ne a rendszer felé, ne a srácok felé, csak felém fogalmazza meg. Tizenegy év után már tudom kezelni a kritikát.
 
Mit szól Benke Szilárd Franciaországba való szerződéséhez? Úgy tudjuk, hogy több válogatott játékos is kacsintgat a külföldi karrier felé.
 
– Szili és a többiek is tisztában voltak azzal, hogy ha megsérülnek, akkor elmennek a szerződések, mégis ott voltak a válogatottal. Úgy gondolom, hogy minden magyar ember megbecsülhetné ezt. Nagyon fogok szurkolni neki és nagyon remélem, hogy a többieknek is lesz lehetősége külföldre szerződni. Hat, vagy hét játékos jár ebben a cipőben. Képzeljük csak el, hogy mi lett volna, ha ők a saját érdekeiket helyezik a címer elé, amire azért régebben már nem egyszer volt példa a nemzeti csapatnál…
 
Szabó Zsoltot legutóbb a montenegrói győzelem alkalmával kiemelte, most mégis kevesebb lehetőséget kapott. 
 
– Azért játszott kevesebbet, mert nála pontosan tudjuk, hogy mit tud. Ő már bizonyított korábban – emlékezzünk csak a montenegrói meccsre. Abban a 6-8 percben, amit neki szánunk a válogatottban, abszolút alkalmas játékot nyújt. Lélekben és fejben is nagyon erős kiegészítő emberről van szó, az ő pozíciója bombabiztos. Voltak a fiatalok és a kiegészítők között olyanok, akik megerősítették a helyüket, de olyanok is, akiknek még többet kell edzeni és erősíteni, de ezzel szerintem ők is tisztában vannak. Sajnos nagyon nagy a különbség az első 10-12 és a második 10-12 játékosunk között. A franciáknak van legalább 30 kosarasa, akik NBA, vagy Euroliga szinten játszanak.
 
Mi a véleménye arról, hogy ilyen nehézkesen sikerült a kiutazás Franciaországba, valamint arról, hogy a bajnokság ilyen sokáig tartott, így nem volt sok ideje készülni a válogatottnak? 
 
– Az MKOSZ mindent megtett. Egy nem fapados géppel mentünk volna eredetileg, de a világban vannak ilyen hülye helyzetek. Amikor jött a nem várt fordulat, akkor a szövetség a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban reagált. Így lett egy elég hosszú, de biztonságos és kényelmes utunk oda-vissza. Harminc óra alatt megjártuk Franciaországot, lejátszottunk egy meccset, jól lebuciztak minket, megittunk egy pohár bort, majd hazajöttünk. A bajnokságot illetően: a pontvadászat hosszúságának, ha lehet mondani, akkor két “okozója” volt, az egyik a Falco. Senki nem gondolta volna, hogy a Szombathely ilyen sokáig jut a Bajnokok Ligájában, de hál’ isten kiemelkedő volt a csapat szereplése. Viszont ezzel legalább három héttel hosszabb lett a bajnokság. A másik ilyen “ok” a magyar válogatott, hiszen a szövetség mindig adott egy hét felkészülési lehetőséget. A FIBA rendszere most sajátos mederben zajlik, emiatt nem hiszem, hogy bárki bírálhatná az MKOSZ-t. Ez most egy ilyen szituáció volt, például ha Ferencz Csaba nem dob egy utolsó másodperces triplát, akkor most nem is beszélnénk ilyenekről. Tudom, hogy közelegnek a választások a szövetségnél, ezzel egyidejűleg pedig szaporodnak az új nicknevek is. Próbáljon mindenki feltöltődni, mindenkinek jó nyaralást, jó pihenést kívánok! Sose legyen rosszabb év a magyar kosárlabdában, sose legyen rosszabb a magyar bajnokság, mint az elmúlt idényben. Én nagyon jól vagyok, az orvosi leleteim extrák, ötször edzek hetente, úgyhogy valószínűleg még legalább öt évig dolgozni fogok. Hajrá magyarok!
Legnépszerűbb hírek