Csehország ellen folytatjuk a világbajnoki selejtezőket
26
Aug
2022
Csehország ellen folytatjuk a világbajnoki selejtezőket
10:00  |  2022. Augusztus. 26.
A szerdai, Litvánia elleni világbajnoki selejtező után nincs sok pihenőideje Sztojan Ivkovics csapatának - a magyar férfi kosárlabda-válogatott holnap, augusztus 27-én a csehországi Chomutovban lép pályára 18:15-től egy újabb vb-kvalifikációs meccsen. Csehország kifejezetten jó játékerőt képvisel, de egyrészt a mieinknek szép emlékeik lehetnek most következő ellenfelünkről, másrészt a csehek legjobbja biztosan nem léphet pályára.
 
 
 
A nagyon dicső múlt, és az egyre jobb eredmények a közelmúltban
 
Csehország még Csehszlovákia részeként meghatározó alakja volt az európai kosárlabdázásnak. Már az első Eb-n bronzérmet nyertek a csehszlovákok, 1946-ban felértek a csúcsra, és 1985-ig bezárólag összesen 6 Európa-bajnoki ezüst, illetve még négy bronz került hozzájuk - emellett rendszeres résztvevői voltak az olimpiai játékoknak is.
 
Csehszlovákia szétesése után, 1993-ban alakult meg a cseh válogatott, amelynek sokáig nem sok sikerélménye volt. 1999-ben 2-1-gyel megnyerték csoportjukat, de a középdöntőben mindhárom mérkőzésüket elvesztették, így végül a 12. helyen zártak. 2007-ben jutottak ki újra Eb-re, ahol 0-3-mal a 15-ek lettek. 2009-ben nem szerepeltek a kontinenstornán, 2011-ben pedig a B divízióban indulhattak csak... Innen aztán elég komoly fejlődésnek indultak. 2013-ban még mindössze a 14. helyen zártak, miután a csoportjukban 2-3-mal csak a negyedik helyen végeztek (akkor csoportonként hárman jutottak tovább). 2015-ben jött a nagy áttörés, amikor 3-2-vel továbbmentek a csoportból, majd a nyolcaddöntőben elgázolták a horvátokat is (80-59). A szerbektől ugyan kikaptak, majd az olaszoktól is, de a 7. helyért megverték a letteket.
 
A 2017-es kontinenstorna szép emlék nekünk, nem annyira a cseheknek - többek között a mieinknek is köszönhetően csak 1-4-et tudtak hozni a csoportjukban, így végül nem jutottak tovább, míg a magyar csapat igen. Csak a 20. helyen végeztek, ezt követően viszont nem estek össze. Kijutottak a 2019-es vb-re, ahol az USA mögött 2-1-gyel zártak a csoportban - megelőzve Törökországot és Japánt. A második csoportkörben megverték Brazíliát, és bár Görögországtól kikaptak, 3-2-vel így is bejutottak a negyeddöntőbe az USA mögött (egy hármas holtverseny első helyezettjeként). A negyeddöntőben ugyan kikaptak Ausztráliától, de ezután legyőzték a lengyeleket, és a szerbek elleni vereséggel együtt is a 6. helyet csípték meg.
 
Ennek köszönhetően elindulhattak a Kanadában rendezett olimpiai selejtezőn, amit hatalmas meglepetésre meg tudtak nyerni - az elődöntőben a házigazdát, a döntőben pedig a görögöket legyőzve. Az ötkarikás játékokon aztán 1-2-vel a harmadikok lettek csoportjukban a franciák és az USA mögött, leggyengébb csoportharmadikként pedig épphogy nem jutottak be a negyeddöntőbe, a 9. helyen zártak - ez azonban így is megsüvegelendő teljesítmény, ha azt nézzük, 10 évvel korábban még a B divíziós Eb-n szerepeltek.
 
 
 
Csehszlovákia nem, Csehország igen
 
A csehekkel, illetve a csehszlovákokkal elég komoly közös múltra tekinthetünk vissza. Csehszlovákia sok borsot tört az orrunk alá. 1946-ban a későbbi győztestől kaptunk ki az elődöntőben (28-42), egy évre rá pedig a második csoportkörben szenvedtünk vereséget az akkori házigazdától (48-52). 1953-ban 44-39-re győzött ellenfelünk a döntő körben - igaz, mi így is másodikok lettünk, a csehszlovákok pedig csak negyedikek egy négyesholtverseny miatt. Még az 1955-ös, budapesti, végül számunkra aranyéremmel végződő Eb-n is 75-65 lett a végeredmény Csehszlovákia javára - ott végül pont őket előztük meg a végső tabellán. 1957-ben 65-62-es vereséget szenvedtünk, megint a döntő körben - ez a találkozó, mint később kiderült, a bronzéremről döntött. 1959-ben 71-61 lett a végeredmény a Top4 között rendezett körmérkőzéseken, megint nem nekünk - ezzel a csehszlovákok ezüstérmesek, mi negyedikek lettünk. 1961-ben 53-48-ra győzött ellenfelünk az ötödik helyért rendezett találkozón, 1965-ben pedig a csoportmeccsek során 77-53-ra kaptunk ki.
 
Ez nyolc meccsből nyolc vereséget jelentett ellenük a kontinenstornákon. Csehország ellen azért sokkal jobb a mutató. Mint ismert a 2015-ös Európa-bajnokság selejtezőjében is összecsapott már a két együttes - idegenben csak 66-63-ra kaptunk ki, míg hazai pályán 83-68-ra nyertünk. Sajnos a körbeverések miatt a 15 pontos győzelem is kevés volt az Eb-részvételhez (17 pontnyi különbség kellett volna), de összességében jól szerepeltünk a csehekkel szemben. Erre a teljesítményre raktuk fel a koronát az előző kontinenstornán, Kolozsváron, ahol 2017. szeptember 4-én egészen kiváló játékkal győztünk végül 85-73-ra - 48 év után nyertünk újra meccset Európa-bajnokságon. Az a diadal és a másnapi, románok elleni siker nekünk továbbjutást, Csehországnak pedig kiesést jelentett.
 
 
 
 
Közel lesz Németország
 
Mint ismert, a magyar csapat szeptember 1-jén kezdi majd Kölnben az idei Európa-bajnokságot, így talán a lehető legjobb helyen, a német határ közelében rendezik a csehek elleni világbajnoki selejtezőt. Chomutov Csehország észak-nyugati részén található, 46.000 lakosa van, és szépen megőrzött belvárossal rendelkezik. A találkozó helyszíne a Rocknet Arena lesz, amely (Csehországot tekintve) nem meglepő módon alapvetően jégkorongcsarnok - 2012-ben építették és 5.250 néző befogadására alkalmas. Az első csoportkörben egyébként a csehek sem játszottak itt, Opava és kétszer Pardubice voltak a három hazai mérkőzésük helyszínei.
 
 
 
Ismerős keret egy új érkezővel
 
A csehek rendkívül stabil állománnyal dolgoznak évek óta: ezt mutatja az is, hogy a 2017-es Eb-n, tehát az 5 évvel ezelőtt ellenünk szereplő 10 főből heten most is ott vannak a keretben. Az 57 esztendős Ronen Ginzburg 2013 óta irányítja az együttest, az ő nevét sem most kell megtanulnunk. Az idén nyáron a Barcelonához visszatérő Tomas Satoranskyt, a CEZ Nymburktól nemrég a London Lionshoz szerződő kiváló scorert, Vojtech Hrubant, a három éve a japán élvonalban kosarazó Patrik Audát, a két évnyi SIG Strasbourg után most a német Brose Bambergre váltó Jaromir Bohacikot, Lukas Palyzát vagy a két megbízható magasembert, Martin Krizt és Martin Peterkát nem kell külön bemutatni. Szintén szerepelt ellenünk még 2014-ben, a 2015-ös Eb selejtezői során Ondrej Balvin. A 217 centis, 29 éves center Audához hasonlóan Japánban játszott tavaly, de előtte pályafutása nagy részét a spanyol élvonalban töltötte.
 
Vannak új emberek is, akik akár főszerepet is játszhatnak, és közülük két játékost mindenképpen ki kell emelni. A 31 éves, 196 centis David Jelinek a UCAM Murciánál fog játszani a következő szezonban, előtte hat évet húzott le az Andorránál, igen komoly tapasztalata van. Nála is jóval magasabban jegyzett kosaras azonban Jan Vesely, aki 2011-ben még 1/6-os draftolt volt az NBA-ben, aztán többek között a büntetőzési problémái miatt egyáltalán nem tudott megragadni a tengerentúlon. Az előző nyolc évet ennek ellenére is a Fenerbahcénél húzta le, volt Euroliga-győztes, 2019-ben pedig a sorozat MVP-je, úgyhogy nem kis névről van szó - a következő idényben Satoranskyhoz hasonlóan ő is a Barcánál fog kosarazni.
 
Ők sem újak természetesen ebben a csapatban, szerepeltek már nagyon sokszor a válogatottban, úgyhogy összességében nézve elmondható, hogy ez most már egy kifejezetten rutinos, rettenetesen összeszokott cseh csapat, amelynek az elmúlt években megvoltak a sikerei nemzetközi szinten is - a világbajnoki és az olimpiai szereplés önmagáért beszél. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy Satoransky egészen biztosan nem fog pályára lépni, mert még a felkészülés során bokasérülést szenvedett a németek ellen, így legkreatívabb emberét, játékmesterét vesztette el a cseh nemzeti együttes.
 
Hrubanék jól kezdtek az augusztusi edzőmeccseken: a bolgárokat elgázolták egy pardubicei felkészülési tornán (93-60), majd a teljes kerettel felálló Horvátországot is legyőzték (95-83). Ezt követően jött az elég szerencsétlenül alakuló, Németország elleni összecsapás Satoransky sérülésével és az első vereséggel (101-90), majd másnap Olaszországtól is kikaptak a csehek (96-80). A világbajnoki selejtezők előző fordulójában, szerdán még 4 ponttal vezettek a félidőben Franciaországban, ami főleg Satoransky távollétében hatalmas meglepetésnek számított. A második félidőben aztán az történt a pályán, amit a vendéglátók akartak, így egy kiütéses vereséggel érkezik a magyarok elleni találkozóra Ronen Ginzburg csapata (95-60).
 
Bizonyítottuk már korábban, hogy le tudjuk győzni Csehországot rendkívül fontos tétmérkőzésen is, márpedig legyőzhetetlenné Vesely és Jelinek sem teszi ezt a gárdát, nekik is megvannak a gyengeségeik - bár Vesely büntetői sokat javultak az elmúlt évek során. Jó játékkal, a litvánok ellen látott kosárlabdához hasonló teljesítménnyel abszolút van esélyünk még idegenben is - jó színvonalú, szoros összecsapásra van kilátás. A találkozót az M4 18:00-s műsorkezdettel élőben közvetíti! Ha valaki élőben szeretné megtekinteni a mérkőzést, ezen a linken tud jegyet vásárolni a meccsre.
 
Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!
Legnépszerűbb hírek