Ma este a házigazda ellen zárjuk az Európa-bajnokságot
07
Sep
2022
Ma este a házigazda ellen zárjuk az Európa-bajnokságot
10:56  |  2022. Szeptember. 07.
A magyar férfi kosárlabda-válogatott ma este 20:30-tól Németország ellen zárja az idei Európa-bajnokságot.
 
A németek rég- és közelmúltjáról, játékosállományáról és selejtezős eredményeiről augusztus közepén írtunk, az Eb előtt pedig természetesen az ő 12-es keretükről is olvashattatok. 3-1-et hoztak a felkészülés során, ami egyáltalán nem volt nyugodt számukra: előbb Daniel Theis esett ki lényegében egész augusztusra, majd Csehország ellen Dennis Schröder bokája is megsérült. Utóbbi a vb-selejtezőkre felépült, és a kontinenstorna kölni csoportjának, valamint a döntő körnek a házigazdája innentől kezdve hengerelt: Svédország után Szlovéniát is tükörsimán verte a világbajnoki kvalifikáció során, ami előrevetítette, hogy Gordon Herbert csapatának jobbik arcát fogjuk most látni.
 
Ez be is jött: Theis is felépült, és egyébként is rendkívül egységes csapat benyomását keltik eddig. Bár a várakozásoknak megfelelően Schröder a legfontosabb játékosuk (18.3 pont, 6.8 gólpassz), nem csak rá támaszkodnak, nagyszerűen használják a többieket is. Franz Wagner egyelőre kiváló második opció (16.5 pont, 5.8 pattanó), Maodo Lo szintén hozzáteszi a magáét (12.8 pont), ráadásul Wagner (47.1%) és Lo (42.3%) mellett Niels Giffey (55.6%) és Andreas Obst (43.8%) is kifejezetten jól dobnak távolról.
 
Az Európa-bajnokság nyitónapján Franciaországot (63-76), utána Bosznia-Hercegovinát (92-82), majd egy óvással, botránnyal tarkított összecsapáson, dupla hosszabbításban Litvániát (107-109) is legyőzték Schröderék - két nap után valószínűsíthető volt, a harmadik nap végére pedig matematikailag is biztossá vált, hogy továbbjutnak a halálcsoportból. Tegnap kikaptak Szlovéniától (80-88), de egyelőre a szlovén-francia-német hármas holtverseny miatt még mindig vezetik a csoportot 3-1-es mutatójukkal. Ha ma délután Szlovénia legyőzi Franciaországot, akkor a németek biztosan másodikok a csoportban, ha viszont a franciák nyernek, még első helyen is végezhetnek.
 
A mieink tegnap Litvániával játszottak, és bár másfél negyed után még vezettünk is, végül 23 ponttal kikaptunk (64-87). Nem kis szerepe volt ebben annak, hogy Váradi Benedek a második negyedben megsérült. Mint arról olvashattatok, nem tört el az ujja, de kificamodott, vissza kellett tenni a helyére, és nem játszik a mai napon sem, Hanga Ádám után így második irányítóját vesztette el a csapat két meccs alatt. Jelen körülmények között nagyon nehéz lenne azt mondani, hogy telt ház előtt, a vendéglátó ellen mi lennénk az esélyesek, de ahogy Golomán György is elmondta, mindig a győzelemre játszunk, ma sem lesz ez másképp. Sztojan Ivkovics hozzátette, megnézzük, kinek mennyi ereje maradt, a mai rotáció kialakításában valószínűleg döntő szerepe lesz ennek.
 
A Magyarország - Németország Európa-bajnoki mérkőzés ma este 20:30-kor kezdődik, a Duna World 20:15-ös műsorkezdettel közvetít.
 
Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!
Legnépszerűbb hírek