Sztojan Ivkovics: Az előrelépéshez nagyobb merítési lehetőség kell
18
Nov
2022
Sztojan Ivkovics: Az előrelépéshez nagyobb merítési lehetőség kell
09:41  |  2022. November. 18.
A magyar válogatott két kemény mérkőzésben életben tartotta a vb-re való kijutás esélyét az 5. kör után is. A válogatott edzőjével, Sztojan Ivkoviccsal beszélgetett a BB1.
 
 
A válogatottnak sikerült elérnie azt, hogy az utolsó hatodik ablakban még van esélye a továbbjutásra. Játékban, főleg a második félidőkre nem lehetett panasz, a hiányzókkal együtt sem, sajnos egyértelmű, hogy a bosnyák meccs a lepattanókon ment el. Hogy látta összességében az 9. és a 10. mérkőzést?
 
Mindenkinek voltak hiányzói, így kifogásunk nekünk sem lehet, sajnos ez a lebonyolítási rendszer hátránya, hogy az NBA és az Euroliga játékosok nem tudnak a válogatottak rendelkezésére állni. Előnye viszont, hogy a fiatalok lehetőséget kapnak nemzetközi szinten. Egyik találkozón sem játszottunk tökéletesen, támadásban jobban funkcionáltunk, mint a védekezésben, de így is olyan dobásokat vállaltunk, amik ránk nem jellemzők, védekezésben pedig főleg a bosnyák meccsen hibáztunk sokat, valamint alap probléma a lepattanózás volt, ami meg is pecsételte a sorsunk. 26 támadólepattanó nagyjából 30 pontot jelent egy kosármeccsen...
 
Említette a fiatalok szerepvállalását. Somogyi Ádám mindkét mérkőzésen lehetőséget kapott és jól is játszott, de Kiss Dávid és Lukács Norbert is szóhoz jutott. Nem is csak a két mérkőzésen, de az együtt töltött időszakban a edzéseken azt kapta tőlük, amit várt, vagyis hogy ők a válogatott jövőjének alapemberei? 
 
Abszolút, mindhárman rászolgáltak a bizalomra, de az is tény, hogy kevesen vannak, nincs más. A differencia magyarok és a többi ország között az elitben, hogy más csapatoknak posztonként három-négy hasonló képességű játékosuk van, sok fiatal is, akiknek adott a fizikalitása, a tudása, így minimális különbség van sorok között. Nálunk ketten vannak egy poszton, a nagyobb merítési lehetőség a kulcs ahhoz, hogy a magyar kosárlabda előre lépjen, elég csak megnéznünk, hogy center poszton egyedül Keller Ákos elérhető, és bár Hopkins bizonyított például, de neki sem az 5-ös a posztja, kényszerből az. Persze lehetne honosítani mindig, de a cél az, hogy magyar tehetségeket neveljünk ki.
 
Nyilván Ön is tisztában van a matekkal, nem a mi kezünkben van a sorsunk, a győzelmen kívül mi a legfontosabb a sorozatból hátralévő két meccsen a válogatott számára?
 
Az sem mindegy, hogy negyedik vagy ötödik helyen végzünk a selejtezők kalapbeosztása miatt, elég megnézni, hogy a lengyel meg horvát válogatott pótselejtezőkön vesz részt, pedig nyilván minőségi nemzeti csapat mindkettő. Hatalmas dolog, hogy itt vagyunk a 24-ben, bebizonyítottuk, hogy itt a helyünk, hiszem, hogy ezt a pozíciót meg tudjuk tartani. A fejlődés már más kérdés, az első 16-hoz vagy első nyolcba jutáshoz az kell, hogy az elkövetkezendő időben minőségi játékosok jöjjenek ki az utánpótlásból.
 
Mit gondol a szurkolókról? Sokan voltak Szombathelyen. 
 
Előre leszögezném, hogy Szombathely nagyon jó helyszín, remek hangulat volt a csehek ellen is – amiért hálásak vagyunk -, de a válogatott és csapat buzdítása – és adott esetben másik klubcsapat szidása – között különbséget kell tenni, mert kellemetlen a játékosoknak is ezt hallani. Ezt át kéne gondolni mindenkinek, mert nem jó üzenet. Válogatott meccseken egységes szurkolás és szurkoló tábor tudja a legtöbb erőt adni a csapatnak!
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ
Legnépszerűbb hírek