Légiós körkép: Golomán György bronzérmet nyert a litván kupában
19
Feb
2023
Légiós körkép: Golomán György bronzérmet nyert a litván kupában
17:35  |  2023. Február. 19.
Kupahétvégét tartottak, tartanak Európa-szerte, nem volt forduló az Euroligában és a EuroCupban sem.
 
Spanyolországban a Real Madrid a negyeddöntőben nagyszerűen kezdett a Valencia Basket ellen (21-13), aztán viszont egy borzasztóan szoros és jó meccsen tudott csak győzni (86-85), ráadásul a Barcelona már ezen a ponton elhullott az Unicaja Malaga ellen. Hanga Ádám kifejezetten sokoldalúan kosarazott, 9 ponttal, 4-4 lepattanóval és gólpasszal, 2 szerzett labdával és 1 blokkal a harmadik legjobb volt a királyi gárdánál (13 VAL). Az elődöntőben aztán a Real is kiesett a Malaga ellen, amely a második félidőben parádésan játszva a másik gigászt is legyőzte (82-93). Hanga ezen a meccsen 3 pontig, 5 lepattanóig és 2 gólpasszig jutott.
 
A Niners Chemnitz nem jutott be ugyan a német kupa Final4-jába, de bajnokit még játszott a hét elején, amin egyetlen ponttal kikapott hazai pályán a BG Göttingentől (86-87), így most 10-9-cel hetedik a tabellán. Filipovity Márkó a csapat honlapjának tájékoztatása alapján sérülés miatt nem lépett pályára.
 
Litvániában a hét elején voltak bajnokik, majd mindkét érintett játékosunk játszott a kupában is. A 7Bet-Lietkabelis egy rendkívül pontgazdag meccsen verte a Nevezis-Optibetet (111-108), így most 12-8-cal ötödik a tabellán - Golomán György kevesebb mint 10 perc alatt 7 pontig és 1 lepattanóig jutott. A Lietkabelis a kupa elődöntőjében a Zalgiris-szel csapott össze, és bár három negyedben is kifejezetten kiegyenlített meccset vívott a litván bajnokság listavezetőjével, végül kikapott (67-77). Golomán 18 és fél perc alatt elért 14 pontjával és 2 lepattanójával csapata egyik legjobbja volt.
 
A Rytas újabb nagyon sima sikert aratott, ezúttal a Pieno zvaigzdés otthonában diadalmaskodott 35 ponttal (72-107), és őrzi második helyét a litván élvonalban (15-4). Váradi Benedek rendkívül sokoldalú produkciót nyújtott, 7-7 ponttal és lepattanóval, valamint 10 gólpasszal zárt. A vilniusi gárda a kupa elődöntőjében egy rettenetesen hektikus mérkőzésen szenvedett vereséget a CBettől (86-92) - a Rytas 10 ponttal elbukta az első negyedet, majd 15-tel nyerte a másodikat, de 10 ponttal megint alulmaradt a harmadik 10 percben, így kapott ki végül 6-tal. Váradi 5 pontot, 3 lepattanót és 4 gólpasszt tett a közösbe.
 
A bronzmeccsen aztán a Rytas és a Lietkabelis egymás ellen játszott, és két középső negyedének köszönhetően utóbbi nyert, hiába hajrázott nagyot a Rytas (88-91). A győztesnél Golomán hasznos játékkal járult hozzá a bronzéremhez (8 pont, 2 pattanó, 1 szerzett labda, 9 VAL), a túloldalon Váradi 5 pontig, 2 gólpasszig, valamint 1-1 lepattanóig és szerzett labdáig jutott.
 
Maronka Zsombor és a Betis, Benke Szilárd és a Gravelines-Dunkerque, valamint Mikael Hopkins és az UnaHotels Reggio Emilia nem volt érdekelt a kupahétvégén, Japánban pedig csak márciusban folytatódik a bajnokság Rosco Allenék számára.
Legnépszerűbb hírek