Erős ellenfelek ellen készülhet férfi válogatottunk
26
Jul
2023
Erős ellenfelek ellen készülhet férfi válogatottunk
11:06  |  2023. Július. 26.

Az idén februárban befejeződött világbajnoki selejtezőkön a magyar férfi kosárlabda-válogatott kivívta az indulás jogát az olimpiai előselejtezőn. A FIBA megváltoztatott versenyrendszerében így lehetőséget kaptunk arra, hogy az olimpiai szereplés első szakaszában játszhassunk.

Összesen tizenhat európai csapat vetélkedik két továbbjutó helyért, ami mutatja, mennyire nehéz feladat vár minden érintett válogatottra. A nemzeti csapat bő keretében több fiatal játékost felfedezhetünk, közülük kerülhetnek ki a jövő Perl Zoltánjai, Vojvoda Dávidjai, Keller Ákosai. Fontos, hogy itt lehetnek, s láthatják, mit kell még tenniük ahhoz, hogy biztos kerettaggá válhassanak.
 

A felkészülés során négy mérkőzést is vív a magyar válogatott, az elsőket már az előttünk álló hétvégén. A háromcsapatos tornán Izland és Izrael személyében két olyan együttes lesz az ellenfelünk, akik szintén olimpiai előselejtezőre készülnek.

A kecskeméti torna programja (helyszín: Messzi István Sportcsarnok):

Július 28. péntek, 18 óra: Magyarország – Izrael
Július 29. szombat, 18 óra: Izrael – Izland
Július 30. vasárnap, 17 óra: Magyarország Izland

A csapat a jövő héten két találkozót vív Észtországgal. Augusztus 3-án, csütörtökön 18 órakor csap össze a két gárda, míg másnap, augusztus 4-én, pénteken 16 órától találkoznak a felek a Messzi István Sportcsarnokban.
 

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége és a férfi válogatott ma délelőtt sajtótájékoztatót tartott Kecskeméten, a Sheraton Hotelben, ahol természetesen az előttünk álló hetek programja volt főszerepben.

Az MKOSZ elnöke, Báder Márton nyitotta meg az eseményt, aki kiemelte, hogy a mozgalmas nyár eddig felemásan alakult, de az elért eredményeket mindig a kitűzött célokhoz kell viszonyítani.

„Nem lesz ez másképp az olimpiai előselejtezőnél sem. Az utóbbi években kétszer is Európa-bajnoki résztvevők voltunk, és a világbajnoki selejtezőkön is úgy szerepeltünk, hogy sikerült kivívnunk az olimpiai előselejtezőt. Ez már az a szint, ahol nem könnyű meccset nyerni, de a felkészülésünk maximálisan profi lesz. Szeretnék köszönetet mondani Kecskemét városának, hogy mint mindig, most is kiváló körülményeket biztosít a válogatott számára. Jó és szakmailag magas színvonalú felkészülést kívánok a csapatnak! Reméljük, eredményes hetek elé nézünk, és sok sikert kívánunk!” – mondta Báder Márton.

Eilingsfeld János vette át a szót: „Mindenki maximális állapotban érkezett a válogatotthoz. Az első pár nap után elkezdtünk keményen készülni az előttünk álló feladatokra. Négy edzőmérkőzésünk is lesz most Kecskeméten. Erős ellenfelek ellen készülhetünk ezen a héten és a jövő héten is, jó csapatok ellen gyakorolhatjuk az edzéseken tanultakat.” – nyilatkozta Eilingsfeld, aki kiemelte, hogy nagy dolog, hogy eljutottunk az olimpiai előselejtezőre.

„Ott is erős együttesek várnak ránk, ismerjük őket. Lengyelországgal játszottunk nemrég, de azóta sokat erősödtek, nagyszerű eredményeket értek el. A portugálokkal is találkoztunk az előző világbajnoki selejtezős sorozatban tavaly, de a bosnyákokat ismerjük a legjobban, velük háromszor is összecsaptunk az elmúlt egy évben. Maximálisan felkészülünk belőlük, de csak a saját játékunkra koncentrálunk, abból nem lehet baj. Mindent meg fogunk tenni, hogy minél eredményesebben szerepeljünk.” – zárta mondandóját Eilingsfeld.

Sztojan Ivkovics először is köszönetet mondott azoknak, akikkel eddig együtt dolgozott a válogatott, és a legjobbakat kívánta az újaknak.

„Több mint egy évtizede vagyok a csapat élén. Megvan a saját rendszerünk, és ez most sem fog változni. Nagy dolog, hogy eljutottunk az olimpiai előselejtezőre, de most is tudjuk, hogy mik a legfontosabb feladataink: a 2025-ös Európa-bajnokság a cél. Van négy nagyon fiatal játékos a keretben, és hasonló lesz a helyzet, mint a romániai Eb előtt volt. Akkor beépítettük a keretbe Váradi Benedeket, Perl Zoltánt és a többieket, most pedig a jelenlegi fiatalokat kell. Vannak ugyan hiányzók, de mindenki maximálisan oda fogja tenni magát.” – nyilatkozta Sztojan Ivkovics.
 

Sztojan Ivkovics együttese az olimpiai selejtezőn a B csoportban lép majd pályára Lengyelországgal, Bosznia-Hercegovinával és Portugáliával egy négyesben. A meccseket a lengyelországi Gliwicében játsszák. 

Számunkra még az A csoport érdekes, amelynek az észtországi Tallinn ad majd otthont, és ahol a házigazdán kívül Csehország, Izrael és Észak-Macedónia szerepelnek még.

Mindenki egy-egy mérkőzést játszik a csoportellenfeleivel, tehát 3-3 találkozót vív minden gárda a csoportkörben. Az előbb említett két csoportnak, tehát az A-nak és a B-nek az első két-két helyezettje jut majd tovább a szintén Gliwicében rendezendő elődöntőkbe, az ottani két győztes pedig finálét vív egymással. Csak a döntőt megnyerő csapat jut tovább az olimpiai selejtezőbe.

A magyar csapat programja 

2023. augusztus 13., vasárnap: Lengyelország – Magyarország
2023. augusztus 14., hétfő: Magyarország – Portugália
2023. augusztus 16., szerda: Magyarország - Bosznia-Hercegovina 

Továbbjutás esetén

2023. augusztus 18., péntek: Elődöntő
2023. augusztus 20., vasárnap: Döntő

 

A magyar válogatott kerete

Benke Szilárd (jelenleg csapat nélkül)
Csátaljay Péter (Zalakerámia ZTE KK)
Csendes Péter (Sopron KC)
Csuti Kornél (Zalakerámia ZTE KK)
Eilingsfeld János (Atomerőmű SE)
Golomán György (jelenleg csapat nélkül)
Karahodzic Kemal (Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét)
Keller Ákos (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely)
Kiss Dávid (Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét)
Lukács Norbert (Szolnoki Olajbányász)
Meszlényi Robert (Sopron KC)
Mócsán Bálint (DEAC)
Perl Zoltán (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely)
Pongó Marcell (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely)
Somogyi Ádám (BC Andorra - Spanyolország)
Tanoh Dez András (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely)
Váradi Benedek (Trefl Sopot - Lengyelország)
Vojvoda Dávid (Arconic-Alba Fehérvár)

Legnépszerűbb hírek