Közel volt a bravúr, de a lengyelek nyertek
13
Aug
2023
Közel volt a bravúr, de a lengyelek nyertek
15:40  |  2023. Augusztus. 13.
Rögtön a házigazdával, Lengyelországgal kezdte az olimpiai előselejtező tornát a magyar férfi kosárlabda válogatott. Ráadásul Ponitkáék egyébként is a torna egyik fő esélyesének számítanak, azaz duplán is nehéz meccs várt Sztojan Ivkovics hiányzóktól hemzsegő válogatottjára. 
 
A kezdés előtt Váradi és Vojvoda játéka sem volt biztos kisebb sérülés miatt, de végül mindketten ott voltak társaik között. 
 
Balcerowski centerjátékára építettek a lengyelek, igyekeztek a palánk alatt érvényesíteni fizikai erejüket. A magyar csapat jó védekezéssel sikeresen állította meg a hazai rohamokat, s az első negyedben jobbára vezetett is. A negyed végére úgy tűnt, marad is  a kiharcolt néhány pontos előnyből, de végül a festékből eredményes lengyelek kiegyenlítettek (19-19). 
 
A folytatásban megtorpant a magyar csapat támadójátéka, nem igazán találtuk a lengyel védekezés ellenszerét. Ugyanakkor ez a hazaiaknak sem sikerült, így továbbra is szoros volt a mérkőzés. Érdekesség, hogy egyik oldalon sem igazán sikerültek a távoli dobások, így aztán 15 percnyi játék után csak 24-22 állt az eredményjelzőn. 
 
Golománék remekül szedték a lepattanókat, különösen jó volt látni, hogy a lengyel magassági fölény ellenére a támadók közül is sokat összeszedtek a harcosan játszó magyarok (25-29). Változást a mérkőzés alakulásába az hozott, amikor a hazaiak két támadásból kétszer is betaláltak távolról, így a magyar kispad időkéréssel igyekezett rendet tenni a fejekben (31-29). 
 
Nem sikerült, s ebben a támadójáték visszaesésének volt a legnagyobb szerepe. Így aztán Sokolowskiék néhány gyors kosárral meg tudtak lépni a nagyszünetre (38-32). 
 
Lendületben maradtak fordulás után a lengyelek, Sokolowski és Balcerowski ellenállhatatlan volt, míg a magyar oldalon továbbra is hiányoztak a pontok. Öt perc után időt is kellett kérnie Sztojan Ivkovicsnak (52-39). A fizikális fölényét egyre többször érvényesíteni tudó hazaiak támadójátéka is javult, így tartani tudták tíz pont fölötti előnyüket. 
 
A negyed végére Perl Zoltán vette hátára a magyar csapatot, s tíz pontjával hatra csökkentette tizenöt pontos hátrányát válogatottunk (59-53). Sőt, a játékrész végéig 5-21-es rohanást produkáló magyarok meg is fordították az állást Keller Ákos büntetőivel, s ha csak egyetlen ponttal is, de közelebb álltunk a győzelemhez (59-60). 
 
Az utolsó tíz perc lengyel pontokkal és magyar faultokkal kezdődött. Sajnos két véleményes hiba után Keller Ákos kipontozódott, ami az amúgy is erős lengyel magassági fölényt tovább növelte. Így aztán Ponitkáék három perc alatt egy 7-0-ás sorozattal újra időkérésre kényszerítették Sztojan Ivkovicsot (66-60). 
 
Közel négy percet kellett várni az első magyar kosárra a negyedik negyedben, Vojvoda sarkos triplája kellett, mint egy falat kenyér, főleg úgy, hogy ismét gödörbe került a támadójátékunk. A lengyelek pedig igen korán, már négy perc után minden magyar szabálytalanságért büntetőzhettek. Így a büntetővonalról három perccel a vége előtt nyolc pontra növelték előnyüket (75-67).  
 
Ám a magyar csapat ezúttal sem adta föl egyetlen pillanatra sem, s Golomán duplájával, valamint Benke tízméteres dudaszós hármasával és büntetőjével egyetlen perc alatt újra nyílttá tette a meccset (75-73). 
 
Perlék egészen az utolsó pillanatig tartották magukat, Perl és Golomán hármasával egyetlen pontnyira voltunk a lengyelektől, de utolérni őket végül nem sikerült. Így, bár igen közel jártunk a nagy bravúrhoz, végül Lengyelország kezdte győzelemmel a csoportküzdelmeket (83-81). 
 
Lengyelország - Magyarország 83-81 (19-19, 19-13, 21-28, 24-21)
 
Olimpiai előselejtező
Lengyelország, Gliwice, Arena Gliwice, 3082 néző.
Játékvezetők: Boris Krejic (szlovén), Kerem Baki (török), Martin Vulic (horvát)
 
Lengyelország: Michalak 13/3, Sokolowski 18, Ponitka 13/3, Zyskowski 7/6, Balcerowski 22/3. Csere: Milicic 4, Groselle -, Pluta -, Zolnierewicz 2, Witlinski 4.
 
Magyarország: Váradi 6/3, Vojvoda 13/6, Benke 9/6, Golomán 12/3, Keller 4. Csere: Karahodzsics 2, Perl 24/6, Lukács 2, Pongó 3, Somogyi 6.
 
 
 
 
Fotó - Rébay Viktor/MKOSZ
Legnépszerűbb hírek