Jön a Portugália elleni olimpiai előselejtező
14
Aug
2023
Jön a Portugália elleni olimpiai előselejtező
14:38  |  2023. Augusztus. 14.
Ma délután 17 óra 30 perctől folytatódik férfi válogatottunk számára a lengyelországi olimpiai előselejtező: a második játéknapon Portugália lesz az ellenfelünk. A luzitánokkal bő egy éve, 2022. július 1-jén találkoztunk utoljára - alig van változás náluk a keretben, viszont az a kevés meghatározó jelenetőséggel bír.
 
 
A portugálok múltjáról még 2021 novemberében írtunk hosszabban. Azóta világversenyen nem jártak - sem a tavalyi Eb-re, sem az idei vb-re nem jutottak ki. Az idei világbajnokság selejtező-sorozatának első körében kerültünk egy csoportba velük. 2021. november 26-án 81-75-re nyertünk idegenben, Matosinhosban, majd 2022. július 1-jén 69-68-ra győztünk a Tüskecsarnokban.
 
Egy év alatt nem sok minden változott a portugáloknál, de az a kevés elég jelentős újdonság. Ugyanúgy Mario Gomes a szövetségi kapitány, és abból a 12 játékosból, akik Budapesten szerepeltek Portugália színeiben, 9-en most is ott vannak az olimpiai előselejtezős keretben: Diogo Brito, Vlad Voytso, Ricardo Monteiro, Diogo Ventura, Miguel Queiroz, Joao Guerreiro, Goncalo Delgao, Rafael Lisboa és Daniel Relvao. Jose Barbosa, Francisco Amarante és Diogo Araujo nincsenek, a helyükre Travante Williams, Diogo Gameiro és Candido Sá érkeztek.
 
Az újak közül Williams a legérdekesebb. A 2021-es meccsen Sasa Borovnjak volt a portugálok honosítottja, a tavalyi összecsapáson nem volt ilyen játékos az ellenfélnél, most viszont az a 30 éves Williams az, aki 2017 óta Portugáliában kosarazik, és két különböző együttesnél már háromszor volt portugál bajnok - 2019 óta a Sporting CP alkalmazásában áll. Kiscsatár, tehát teljesen más posztra érkezett, mint Borovnjak, és sokoldalú kosaras (14.9 pont, 5.6 pattanó, 4.1 gólpassz, 35.3% tripla). A szintén 30 esztendős center, Sá az Ovarense játékosa volt az előző idényben (7.5 pont, 5.4 pattanó). Gameiro 28 éves, ő két éve játszik az SL Benficánál, de ott inkább csak csereirányító (12.6 perc, 3.8 pont, 2.4 gólpassz).
 
A portugálokat tehát sokkal jobban ismerhetjük, mint a lengyeleket, de ahogyan elmondták már többen is, ez talán egy jobb csapat, mint volt az egy évvel ezelőtti - Williams érkezésével egészen biztosan. A bosnyákok ellen is kifejezetten jól játszottak sokáig: 24-17-re nyerték az első negyedet, a félidőben is vezettek még 3 ponttal, és 4 perccel a vége előtt is csak 3 pontos hátrányban voltak (67-70). Innen aztán Musa és Lazic kosarai "kivégezték" őket, de a vártnál sokkal komolyabb ellenállást fejtettek ki a lengyel-észt olimpiai előselejtező-torna legnagyobb favoritja ellen (75-84).
 
Mint ismert, a mieink még ennél is közelebb jártak a meglepetéshez, 83-81-re kaptunk csak ki a házigazda Lengyelországtól, így viszont ez a meccs mindkét gárda számára a remények életben tartásáról szól: aki veszít, az szinte biztosan elbúcsúzhat a továbbjutástól (matematikailag még lehet esélye, a gyakorlatban minimális), a győztes viszont holnap után még saját kezébe veheti a sorsát.
 
 
A ma 17 óra 30 perckor kezdődő Magyarország-Portugália olimpiai előselejtező mérkőzést az M4 Sport 17:15-ös műsorkezdettel élőben közvetíti.
 
Hajrá, fiúk, mindent bele!
 
 
 
Fotó - Rébay Viktor/MKOSZ
Legnépszerűbb hírek