Vereséggel folytattuk az olimpiai előselejtezőt
14
Aug
2023
Vereséggel folytattuk az olimpiai előselejtezőt
19:18  |  2023. Augusztus. 14.
Portugália erősebb lett azóta, mióta a legutóbbi Európa-bajnokság selejtezőin legyőztük őket - ezt Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány mondta az olimpiai előselejtező második csoportmeccsét megelőzően. Ráadásul az előselejtezők talán legerősebb csapata, a bosnyák is csak nagyon nehezet tudta legyőzni a luzitánokat, így aztán egyáltalán nem várt könnyű találkozó Kellerékre.
 
Mintha csak a magyar kapitányt akarta volna igazolni a portugál gárda, remekül kezdték a meccset. Gyorsan és pontosan játszottak, ám Vojvoda Dáviddal nem igazán tudtak mit kezdeni az első negyedben, az Alba Fehérvár bedobója pedig csapata első tizenhét ponttóból 11-et vállalt. Portugália elsősorban a festékből volt eredményes, a betörések ellen láthatóan nem volt megfelelő a magyar védekezés ekkor.
 
Az első játékrészt végül Brito visszapöcizett kosarával zárult, amivel egyetlen ponttal a portugálok álltak jobban (21-22).
 
A folytatásban sem igazán tudta egyik csapat sem átvenni a játék irányítását, így továbbra is szoros volt a meccs. Kosárra kosár volt a válasz, magyar oldalon továbbra is Vojvoda Dávid volt megállíthatatlan, alig tíz perc játék után négy triplánál járt a rutinos bedobó (29-30). Ám a vezetés még mindig jobbára a portugáloknál volt, elsősorban remek triplázásuknak köszönhetően.
 
Mivel a portugál magasemberek is remekül dobtak kintről, ami igencsak megnehezítette a magyarok védekezését, hiszen nem lehetett senkiről behúzódni, a besegítésekből pedig rendre jöttek az előnyös helyzetek. Ezeket pedig jól értékesítették Relvaoék, s a nagyszünetre hat ponttal megléptek (42-48).
 
Hat magyar ponttal kezdődött a második félidőközei három percig nem találtak be a portugálok. Feljavult Golománék védekezése, sokkal kevesebb volt a tiszta dobóhelyzetük Britoéknak. Sajnos egyedül a faultokkal álltunk hadilábon, öt perc sem kellett az öt személyihez, így Lisboáék minden magyar hiba után dobhattak (54-54).
 
A vezetést azonban nem sikerült átvenni, portugál szempontból a legjobbkor estek be ismét a triplák. Így a záró negyed előtt két pont megmaradt a félidei előnyükből (65-67).
 
Megtorpant a harmadik negyedben mutatott jó támadójátéka a magyar csapatnak, hat perccel a vége előtt már nyolc ponttal vezettek a portugálok (67-75). Innen pedig már nem sikerült visszajönni, így vereséggel zártuk a mérkőzést (74-86).
 
Most egy nap pihenő következik, szerdán a bosnyákok ellen zárja a csoportkört a magyar válogatott.
 
 
Magyarország - Portugália 74-86 (21-22, 21-26, 23-19, 9-19)
 
Olimpiai előselejtező
Lengyelország, Gliwice, Arena Gliwice, 919 néző.
Játékvezetők: Boris Krejic (szlovén), Ariadna Chueca (spanyol), Sergii Zashchuk (ukrán)
 
Magyarország: Váradi 3, Vojvoda 16/12, Benke 14, Golomán 5/3, Keller 10. Csere: Perl 13/3, Lukács 3/3, Somogyi 4, Karahodzsics 6, Csuti -, Csátaljay -, Pongó -.
 
Portugália: Ventura 4, Brito 17/9, Williams 3, Queiroz 8, Relvao 8. Csere: Lisboa 6/6, Voytso 13/3, Monteiro 2, Delgado 11/3, Sá 11/9, Guerreiro 3/3.
 
 
 
 
Fotó - Rébay Viktor/MKOSZ
Legnépszerűbb hírek