Vereséggel kezdte az Eb-selejtezősorozatot férfi válogatottunk
22
Feb
2024
Vereséggel kezdte az Eb-selejtezősorozatot férfi válogatottunk
22:55  |  2024. Február. 22.

Izlandon kezdte meg a 2025-ös Európa-bajnoki selejtezősorozatot a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitányával, Gasper Okornnal a fedélzeten.

Hermansson duplájával kezdődött a derbi, Golomán és Hanga révén két trojkával felelt Magyarország. Váradi is betalált kintről, majd labdát szerzett, öt perc játék után 6-9 állt az eredményjelzőn. Az izlandi mezőnyemberek sok betöréssel próbálkoztak, Hermansson el is jutott a gyűrűig, vezetéshez juttatva csapatát, de a túloldalon Perl is megismételte ezt a mutatványt, megszerezve első duplánkat a találkozón. A tempó nagy volt, de a kivitelezésbe egyelőre sok hiba csúszott – Keller és Hopkins közelijeivel így is előnnyel zártuk a nyitó játékrészt (16-19).  

 

 

Vojvoda középtávolijával indult a második etap, a hazaiak azonban kétszer is faulttal együtt találtak be, a második 2+1-es akciót már három pontra váltva. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, izlandi oldalon elöl-hátul megvillant az első negyedben jobbára epizódszereplő Hlinason. 25-25-nél Craig Pedersen kért időt, a magyar válogatott kiegyensúlyozott támadójátékot bemutatva nyolc pontszerzőnél járt már ekkor. Bár mezőnyből valamivel jobban céloztunk (11/25, 44% - 12/24, 50%), de a hat izlandi támadólepattanó révén folyamatosan közel tudott maradni a házigazda. Pozíciós játékból gyakorlatilag veszélytelen volt a szigetországi gárda, de mezőnyembereik bontásai állandó kosárveszélyt jelentettek – a mieinknél többet járt a labda, kevesebb egy-egyezéssel próbálkoztak Hangáék. Labdaszerzést követő Perl-ziccerrel zártuk a félidőt, és bár mindkét félidőt szorosan nyertük, a festékből 18 pontot szerző kék-fehérek szorosan a nyomunkban loholtak (33-37).

 

 

Golomán villant kétszer a térfélcserét követően – az egyik csak két pontot ért -, Váradi hármasával és Perl tempójával viszont már az addigi legnagyobb különbség alakult ki a felek között (38-47). A Keller – Golomán „kétmagasos” felállásnak köszönhetően 7-6-ra „átvettük a vezetést” a támadópattanókat tekintve, felkeményedő védekezésünknek hála hét perc alatt 7 ponton tartottuk az izlandiakat. A negyed hajrája azonban a szigetországiaké volt, egy 6-0-s rohammal lőtávolon belül tartották magukat, majd Vojvoda betörésére egy 2+1-es akcióval feleltek, így végül 49-51-gyel fordultak a felek a záró felvonásra.

Érezhető volt a nagy tét, mindkét oldal támadóhibát vétett. Fridriksson saroktriplájával, majd Hlinason pöcijével átvette a vezetést az addig mindössze másfél percig előnyben lévő házigazda, hat perc volt még hátra a rendes játékidőből (54-52). Palsson hármasa azt jelentette, hogy 8-1-gyel kezdte a negyedik negyedet Izland, rögtön időt is kért Gasper Okorn. Ez azonban nem törte meg a hazai lendületet, 12-1-esre nyílt az izlandi roham, Perl kettese révén szereztük első mezőnykosarunkat a negyedben (61-54). Keller és Perl találataival zárkóztunk, 61-58-cal futottunk neki az utolsó két percnek.

 

 

Hermannsson büntetőivel öttel lépett el a hazai csapat, Fridriksson dobását pedig videózás után hárompontosnak ítélték a játékvezetők (66-58). Golomán szórta be kintről faulttal együtt, de a bónusz büntető kimaradt, fél perccel a rendes játékidő vége előtt még mindig 66-61-re vezetett Izland. Keller hintett hatalmas triplát, Hermannsson bedobta mindkét büntetőjét, Golománt pedig ismét faultolták tripladobás közben (68-64). Csak a második ment be a háromból, Hermannsson viszont nem hibázott a túloldalon – 70-65-re győzött Izland, a negyedik negyed eleji 12-1-es szigetországi rohamot követően nem tudta a maga javára fordítani az összecsapást a magyar válogatott. Folytatás vasárnap Olaszország ellen, hazai pályán, Szombathelyen.  

 

 

 

Izland – Magyarország 70-65 (16-19, 17-18, 16-14, 21-14)

FIBA Eurobasket 2025 Qualifiers, 1. játéknap

Laugardalshöll, Reykjavík, Izland

Játékvezetők: Andris Aunkrogers (Lettország), Ariadna Chueca (Spanyolország), Zdenko Tomasovic (Szlovákia)

 

Izland: Hermannsson 17/3, Gudmundsson 7/3, Acox 2, Fridriksson 13/6, Hlinason 14. Csere: Steinarsson 4, Palsson 11/6, Gunnarsson2, Thrastarson -. Szövetségi kapitány: Craig Pedersen

Magyarország: Váradi 7/6, Perl 12, Hanga 7/3, Golomán 12/9, Tóth 3. Csere: Vojvoda 8, Benke 5/3, Hopkins 2, Pongó -, Keller 9/3. Szövetségi kapitány: Gasper Okorn

 

 

Gasper Okorn: Először is gratulálok Izlandnak. Többé kevésbé a megbeszéltek szerint játszottunk a harmadik negyed végéig. Addig mi irányítottuk a mérkőzést, vezettünk kilenc ponttal is, utána viszont sok hibát vétettünk. Nem voltunk elég türelmesek, sok elhamarkodott döntést hoztunk, Izland pedig nagyon agresszívan kezdett játszani, amire nem volt válaszunk. Mínusz kilenc pontról visszajőve ők léptek el kilenc ponttal, amiből egy ilyen kiélezett mérkőzésen nagyon nehéz visszakapaszkodni. Nem történt tragédia, de nem ezért jöttünk ide – készülünk az Olaszország elleni hazai mérkőzésre.

 

Keller Ákos: Gratulálok Izlandnak, megérdemelték a győzelmet. Tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz, ez be is igazolódott. Felkészültünk belőlük, de nem tudtunk higgadtak maradni. Tudtuk, hogy gyorsan játszanak, próbáltunk ehhez alkalmazkodni, de amikor elkapták a fonalat, mi elvesztettük a ritmust, és már nem tudtunk visszajönni. Néhány ponttal kikaptunk, de készülünk a következő mérkőzésre, és természetesen az Izland elleni hazai összecsapásra is.

 

Legnépszerűbb hírek