Az Izlandon elkövetett hibákat javítani akarjuk az olaszok ellen
24
Feb
2024
Az Izlandon elkövetett hibákat javítani akarjuk az olaszok ellen
17:34  |  2024. Február. 24.
Ma délben sajtótájékoztatót tartott a magyar férfi kosárlabda-válogatott a szombathelyi Artis Boutique Hotelben.
 
 
Kalmár Attila, a Magyarország-Olaszország férfi Európa-bajnoki selejtező mérkőzést rendező Pannonsport Kft. ügyvezetője nyitotta meg a sajtótájékoztatót azzal, hogy a Pannon Kupát 30 évvel ezelőtt rendezték meg először, azóta vállalnak ilyen jellegű szerepet a magyar kosárlabdázásban. Felelevenítette az 1998-as, Franciaország elleni mérkőzést is, amelyet még a Sugár úti Kiscsarnokban rendeztek meg, majd kiemelte, hogy az elmúlt 6 évben 6 tétmérkőzést rendezett Szombathely a férfi válogatottnak, ebből ötöt meg is nyert a csapat - legyőzte többek között az Európa-bajnok Szlovéniát.
 
 
Kalmár Attila után Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere arról beszélt, hogy milyen fontos a város életében a kosárlabda, a Falco és a magyar válogatott is.
 
"Számomra, mint volt kosarasnak, rendkívüli jelentőséggel bír, hogy bevonzzuk ebbe a sportágba a fiatalokat, és ebben óriási szerepe van a Falcónak és a magyar válogatottnak is." - mondta Dr. Nemény András.
 
 
"A szövetség feladata az, hogy a válogatottat támogassa, illetve a magyar kosárlabda stratégiáját úgy építse fel, hogy a magyar válogatott minősége, illetve teljesítménye biztosított legyen - ne csak a közeli, hanem a távoli jövőben is. Úgy gondolom, hogy a szombathelyi kosárlabda, a Falco és a magyar válogatott szerepe, illetve feladatai maximálisan párhuzamosak." - folytatta a sajtótájékoztatót a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Báder Márton, aki megköszönte Gráczer György és Dr. Nemény András munkáját is, mert egy stratégiailag kiválóan felépített koncepció van Szombathelyen és a Falcónál.
 
"Amit a Falco csinál, és ahogy a Falco eljutott a magyar bajnoki címtől a nemzetközi szereplésen keresztül egy stabil Bajnokok Ligája szerepkörig, az nagyon fontos, hiszen Magyarország első számú férfi klubcsapatáról van szó." - zárta szavait a szövetség elnöke.
 
 
A megszólított Gráczer György elmesélte, hogyan indult a közel négy és fél évtizede tartó időszaka a Falcónál, majd arról is mesélt, hogy a 2010-es évek közepén hogyan váltották át a magyar játékosokra, illetve a fokozatos fejlődésre azok után, hogy az egyik szezonban nem jutottak be a rájátszásba.
 
 
Gasper Okorn kapta meg ezután a szót, aki megköszönte Szombathely városának, a Falcónak és a szövetségnek is, hogy ilyen körülményeket biztosítanak a válogatott számára, amelyben tényleg csak a kosárlabdával és a saját feladataikkal kell foglalkozni.
 
"Izlandon hibákat követtünk el, de kielemeztük ezeket, és mindent meg fogunk tenni azért, hogy legyőzzük Olaszországot. Azzal nem árulok el nagy titkot, hogy az olaszok és a törökök papíron jobb csapatot alkotnak, ezt mutatja a világranglistán elfoglalt helyezésük is, de ez nem jelenti azt, hogy ne tennénk meg mindent a győzelem érdekében. Telt ház előtt, nagyszerű hangulatban fogunk játszani, és minden esélyünket ki fogjuk használni a győzelemre. Az lett volna a legkönnyebb út az Európa-bajnokságra, ha Izlandot kétszer megverjük. Ez most már nem fog összejönni, de még nincs vége a sorozatnak - öt meccs még hátra van, három hazai mérkőzésünk lesz, úgyhogy bár garantálni semmit nem tudok, de azt megígérhetem, hogy mindent meg fogunk tenni azért, hogy kijussunk a kontinenstornára." - mondta Okorn mester.
 
 
Hanga Ádám, a válogatott egyik kiválósága elmondta, hogy nem volt szerencsés, hogy az Euroliga és a FIBA nem tudott megegyezni, így évekig nem volt lehetősége az év közi selejtezőkön részt venni, de nagyon örül annak, hogy ez a probléma végre megoldódott.
 
"Nem ideális, hogy csak 3-4 napunk volt együtt készülni egy ilyen fontos meccs előtt, ráadásul új edzővel, de nem akarok kifogásokat keresni. Sajnálhatjuk ezt az izlandi mérkőzést, de most már az olaszok elleni vasárnapi meccsre kell koncentrálnunk." - tette hozzá Hanga Ádám, aki Perl Zoltánnal együtt elmondta, hogy a végsőkig fog küzdeni a csapat, mindent meg fog tenni a sikerért vasárnap is a győzelemért.
 
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ
Legnépszerűbb hírek