Székely Norbert: A csapatnak tűz volt a szemében
20
Nov
2019
Székely Norbert: A csapatnak tűz volt a szemében
12:40  |  2019. November. 20.
Vasárnap este lezárult a felnőtt válogatott novemberi programja, mely során két mérkőzésre került sor a 2021-es női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjében. Székely Norbert szövetségi kapitányt kértük arra, hogy értékelje lapunknak az elmúlt 10 nap történéseit - írja a wbasket.hu.
 
A magyar válogatott Amszterdamban 66-56-os vereséget szenvedett az első fordulóban Hollandiától, majd vasárnap este, Sopronban 73-59-es győzelmet aratott csapatunk Szlovákia felett. Ha a két mérkőzést nézzük, akkor sok tekintetben lehet hasonlóságokat felfedezni. Amíg Hollandiában a magyar csapat küzdött azzal, hogy a jó kezdése ellenére nem találta a ritmust, addig a soproni mérkőzésen a szlovákokon lehetett ugyanezt a jelenséget felfedezni.
 
“Az a szituáció, amikor négy edzés után kell egy mérkőzést lejátszanunk, az senkinek nem jó. A szlovákok sem tudtak edzőmeccset játszani, és mi rajtunk is látszódott, hogy mennyire nem vagyunk összeszokva, hiszen utoljára nyáron játszottunk.” – mondta felvetésünkre Székely Norbert szövetségi kapitány, majd így folytatta:
 
“Ez egy nagyon nehéz helyzet. Ritmustalan volt a játékunk kint Hollandiában és sokkal összeszedettebb, koncentráltabb, pontosabb a vasárnapi mérkőzésen. A második meccs kezdetének nem túl pontos játéka annak tudható be, hogy a hollandok elleni meccsből jöttünk. Benne volt még a fejekben, a szívekben, a lábakban. Tisztában voltunk azzal, hogy ezt a deficitet hordozni fogjuk az elején. Szerencsére gyorsan túl tudtuk tenni magunkat rajta.”
 
Beszélgetésünk során külön kitértünk arra is, hogy a Szlovákia ellen látott ritmusváltásra lehetett-e tudatosan készülni.
 
“Nekem egész mérkőzésben kell gondolkozni. Tudnunk kell olyan repertoárral dolgozni, hogy mindig lehessen benne egy pici meglepetést csinálni. Képesek legyünk a játékkapcsolatokat folyamatosan variálni, és ez 40 percen keresztül tartson ki. Van, amikor sikerül, van amikor nem. Jelen pillanatban azt éreztem, hogy ennek a csapatnak tűz van a szemében, sokkal gyorsabban, pontosabban, koncentráltabban játszik, mint Hollandiában. Az, hogy gyengébben kezdtünk, engem nem lepett meg. Volt egy közel 20 perc, amikor viszont nagyon komoly ritmusban játszottunk. Abban a 20 percben megközelítettük vagy túl is szárnyaltuk az Eb-n mutatott játékunk színvonalát.” – összegzett Székely Norbert.
 
Nem volt irigylésre méltó helyzetben Amszterdam után a szakmai stáb. Úgy kellett oldani a görcsösséget, hogy közben mindenki tisztában volt a vasárnapi találkozó tétjével. Egy hazai vereség komoly lépéshátrányt eredményezett volna.
 
“Ez volt a legnagyobb feladat. Nagyon sok személyes beszélgetéssel, az edzések más irányba terelésével tudtuk egy kicsit a fejeket felfrissíteni és arról a szituációról – ami elhangzott – arra átállni, amit a szlovákok ellen szerettünk volna csinálni. Szerintem jól sikerült, de még egyszer mondom: ember legyen a talpán, aki ebben a szisztémában csapatot tud csinálni. A négy edzés gyakorlatilag “életmentésre” elég, nem arra, hogy összeszokott csapatok harca legyen a pályán.” – fogalmazott lapunknak válogatottunk szakvezetője.
 
A statisztikákat figyelve jól látható, hogy megváltoztatta a rotációt a szakmai stáb a két összecsapás között. Erről is kérdeztük a kapitányt.
 
“Az első mérkőzésre úgy jöttek a játékosok az edzőtáborba, hogy láttunk mindenkitől dolgokat a magyar bajnokságban és kiválogattuk előbb 16, majd belőlük 12 főt. Igyekeztünk az aktuális 12-es keretet úgy összerakni, hogy a játékosok értékeit tudjuk használni. Mindenkiben láttunk olyan potenciált, hogy a terveinknek megfelelően tudjuk mozgatni. Hollandiában nem voltak olyan formát mutató játékosok, hogy ne kellett volna változtatni. Ezért kellett ott szélesen tartani a rotációt és próbáltuk ki az összes játékost, hogy ki az, aki aktuális pillanatban nyerő tud lenni. Nem találtunk ilyet és ebből adódott az, hogy be kellett szűkítenünk a rotációt a második mérkőzésre. Ez egy teljesen tudatos dolog volt.” – mondta Székely Norbert.
 
2020 novemberében és 2021 februárjában is egy-egy mérkőzés vár a magyar csapatra. Megkerülhetetlen volt a kérdés, hogy milyen praktikákkal lehet az amszterdami meccsen tapasztalt ritmustalanságot kiküszöbölni.
 
“Most mondhatnám azt, hogy november van, és egy év múlva novemberben jön a folytatás, így van idő gondolkozni. Nem akarom azonban megkerülni a kérdést. Nagyon nagy munkánk lesz a következő év nyarán, amikor nekünk mindent le kell sakkoznunk a holland válogatott ellen. Nekünk nem csak ezért volt nehéz ezt a két meccset lejátszani, mert négy edzésünk volt együtt. Ez a holland válogatott számunkra nem volt annyira ismert, nem tudtunk mihez igazodni. Ahogy a szlovákok sem szerepeltek az Európa-bajnokságon, így nem kerültek szem elé az elmúlt egy-két évben. Nehéz volt a felkészülés. Most már láttuk és saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy mit tudnak ezek a csapatok. Biztos vagyok benne, hogy képesek leszünk a májusi – június eleji időszakban olyan edzéseket végezni, amik után a begyakoroltaknak már csak a felfrissítése lesz a cél novemberben. Sokkal célzottabban tudunk tehát készülni.”