Négypontos vereséget szenvedett női válogatottunk Portugáliában
18
May
2022
Négypontos vereséget szenvedett női válogatottunk Portugáliában
23:55  |  2022. Május. 18.

Női kosárlabda, felkészülési mérkőzés

Portugália – Magyarország 74-70 (14-23, 28-10, 13-24, 19-13)

Rio Maior (Portugália)

 

PORTUGÁLIA: Rodrigues 9/3, Robelo 18/12, Correia 10/6, Da Silva 14, Kosturkova 6. Csere: Viana 3/3, Soeiro, Umabano 2, L. Ferreira 2, Silva 4, Filipe 4, E. Ferreira, Costa, Alves 2.

 

MAGYARORSZÁG: Studer 10/6, Lelik 13/3, Dubei 8/6, Varga, Kiss V. 15. Csere: Mérész 8, Horváth, 2, Weninger, Kiss A. 2, Mányoky, Török 3/3, Czukor. Szövetségi kapitány: Székely Norbert

 

Portugália egyik nagy edzőközpontjában, Rio Maior városában edzőtáborozik a portugál női kosárlabda válogatott, ide érkezett Székely Norbert igen fiatal csapata három felkészülési mérkőzés erejéig. A válogatottunk repülője jókora késéssel érkezett meg, szemben a csomagokkal, melyeket csak a meccs napjának délutánjára kerített elő a légitársaság. Így viszont Studeréknek bő 12 órás utazás után elmaradt az esti edzésük is. Sokat azonban nem volt idő regenerálódni, ugyanis szerda este már mérkőzés várt a magyarokra.

 

A meccskeretből ezen az estén Ruff-Nagy Dóra, Dúl Panka és Bach Boglárka maradt ki. Studer és Kiss kosaraival kezdte a pontgyártást a magyar válogatott, a hazaiak Kostourkova centerezésével igyekeztek tartani a lépést (2-7). A portugálok kellemetlen, pattogós védekezése nem igazán zavarta Lelikéket, tudatosabb kosárlabdát játszott a magyar válogatott. Így aztán a meccs első időkérése a portugál szakvezető nevéhez fűződött a 8. percben, ugyanis tíz pont fölé nőtt a magyar csapat előnye (5-16).

Remekül szállt be a meccsbe Mérész Beatrix, szép centerezéseivel rendre megverte védőjét. A negyed végére felpörögtek a portugálok, s csökkenteni tudtak a hátrányukon (14-23).

 

A folytatásban is igyekeztek diktálni a tempót a hazaiak, csak ezúttal ez sikerült is nekik (19-25). Kétségtelen, hogy néhány fokozatot sikerült még szigorítani a pattogós portugál védekezésen, ráadásul távolról is betaláltak a luzitánok, miközben a magyar csapat támadójátéka láthatóan visszaesett. Időt is kért Székely Norbert a 15. perc elején (22-27).

 

Megállítani viszont ekkor még nem sikerült a portugálok rohanását. A faulthatárt inkább felülről súroló védekezés mellett Robelo triplái igen demoralizálóak voltak, nem nagyon tudott hibázni ekkor a portugál hátvéd. Így aztán társai nagyon elkapták a ritmust, s 15 percnyi játék után a mérkőzésen először a vezetést is átvették (28-27). Sőt, a félidőig komolynak mondható előnyt is építettek (42-33). A

 

Fordulás után ismét a magyar csapat percei következtek. Lelik és Studer feljavuló játékával először utolérték ellenfelüket, majd a záró játékrészt megelőzően a vezetést is sikerült visszavenni (55-57).

 

A záró negyed már az előzőekben látott hullámvölgyet nem tartogatott, kőkemény küzdelmet azonban annál inkább. Felváltva vezettek a csapatok, ezúttal már magyar tripláknak is örülhettünk. Az utolsó percig egyik fél sem tudta eldönteni a meccset, egyre több volt a hiba mindkét oldalon. A végén aztán Lelikék kihagyták a helyzeteiket, a portugálok pedig begyötörtek néhány büntetőt, így négy ponttal megnyerték az első meccset. A folytatásra nem kell sokat várni, csütörtökön magyar idő szerint 21.15-től ismét találkozik a magyar és a portugál válogatott.