Holnap a románok ellen zárja az Eb-selejtezőket női válogatottunk
11
Feb
2023
Holnap a románok ellen zárja az Eb-selejtezőket női válogatottunk
19:27  |  2023. Február. 11.
Vasárnap 17:45-től Romániát fogadjuk a miskolci DVTK Arénában, ezzel a mérkőzéssel zárja az idei Európa-bajnokság selejtező-sorozatát a magyar női kosárlabda-válogatott. A mieink idegenben is nagyarányú győzelmet arattak (40-99), és borzasztóan közel állunk a kontinenstornához, de ehhez még egyszer le kell győznünk a románokat.
 
 
Dicső múlt, de azóta nagy visszaesés
 
A román női kosárlabda múltjáról a novemberi egymás elleni előtt már írtunk. Sikeresnek számítottak, különösen a 80-as évek közepe előtt, bár érmet egyetlen Európa-bajnokságon sem szereztek. Összesen 24 alkalommal szerepeltek a kontinenstornán, és a 60-as években három negyedik helyet is elértek. 1960 és 1985 között egyetlen Eb sem volt, amin a 9. helynél rosszabbul szerepelt volna a gárda - 1980-ig kétévente rendezték az eseményt, aztán 1981-től kezdve megint kétévente -, azóta viszont nagyban visszaesett a román női válogatott teljesítménye. Az 1987 óta rendezett 18 Eb-nek csak a harmadán volt ott keleti szomszédunk, és egyetlen egyszer sem tudott a Top10-ben végezni - a legutóbbi három Európa-bajnokságra nem tudták kvalifikálni magukat.
 
A románok nem állnak jól a mostani kvalifikációs sorozatban sem, jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy Izland mögött csak negyedikek lesznek a C jelű kvartettben. Kezdésnek megverték ugyan 6 ponttal az északiakat (65-59), de nagyon kikaptak Spanyolországban (107-52), majd tőlünk is (40-99), novemberben pedig Izlandon is 10 pontos vereséget szenvedtek (68-58), így az egymás elleniben rosszabbak az izlandiaknál. Csütörtökön másodjára is kikaptak a spanyoloktól (32-75), így 1-4-gyel az utolsó helyen állnak jelenleg.
 
Szövetségi kapitányuk az 56 esztendős Daniel Calancea, akinek rengeteg tapasztalata van utánpótlás és felnőtt klubszintről is.
 
Legjobb játékosuk a 196 centis Anamaria Virjoghe (a selejtezők alatt eddig 10.7 pont, 10.3 pattanó, 14.3 VAL a mutatói), aki a Gonzaga egyetemen végzett tavaly nyáron, most a görög élvonalban ötödik helyen álló GS Esperides együttesében kosarazik. Szintén ott van a 12-es keretben a másik veszélyes magasember, Nicolett Orban is (7.0 pont, 9.7 pattanó, 10.7 VAL). Orban a novemberi ablakban sérült volt, de az eddigi meccsek alapján egyértelműen kettejükre kell leginkább készülnünk. A 12-es keretben sem Florina Stanici, sem Marta Fodor neve nem szerepel, így a 7 VAL-t csak Virjoghe és Orban érik el... Fodor távollétében pontszerzésben is kiesik egy fontos ember - Ioana Ghizila (9.0 pont) szintén nincs benne a meccskeretben, így Alina Podarra (9.2 pont) érdemes odafigyelni, a 12-es keretből senki más nem éri el az 5.0-s átlagot.
 
Mivel nagy valószínűséggel a Románia elleni eredményeink kiesnek majd a csoportmásodikok összevetésénél, így elég legyőzni keleti szomszédunkat, a különbség nem fog számítani. Az Eb-kvalifikációhoz azonban mindenképpen nyernünk kell, amihez mindenkinek a segítségére szükség lesz a lelátón is!
 
 
A Románia elleni sorsdöntő találkozóra az alábbi linken tudtok jegyeket venni:
 
2023.02.12., Magyarország - Románia, 17:45
 
Gyertek ki minél többen, és segítsük együtt a magyar válogatottat, hogy kijusson az Európa-bajnokságra!
 
Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!
 
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ
Legnépszerűbb hírek