40 ponttal győzte le Izlandot női válogatottunk
09
Feb
2023
40 ponttal győzte le Izlandot női válogatottunk
21:00  |  2023. Február. 09.

A 2023-as női Európa-bajnokság selejtezőjének 5. fordulójában a magyar válogatott ponterős teljesítménnyel 89-49-re legyőzte Izlandot. A mieink ezzel az Európa-bajnoki részvétel kapujába értek.

Nagy tét és a szempontunkból győzelmi kényszer mellett dobták fel a labdát Miskolcon. Ez az első negyedben még éreztette hatását. Egy perc telt el a találkozóból, amikor Cyesha Goree megszerezte az első találatot. A folytatásban Kiss Virág két duplájával növelte az előnyét válogatottunk. Küzdős, hajtós csapat az izlandi és mindent megtettek, hogy ne kerüljenek rögtön az első etapban jelentős hátrányba. A negyed feléhez közelítve 6-4-re szépítettek. Ekkor ismét Cyesha Goree és Kiss Virág lépett elő. Ezt követően pedig Dubei Debóra vette át a stafétát két büntetővel és egy triplával. Végül Kányási Veronika ziccerét követően 16-6-nál érte el a 10 pontot a differencia. Időt is kért riválisunk.

A rövid eligazítást követően még a mieink szerezték az első találatot, de 18-6 után egy 8-4-es izlandi sorozat zárta le az első negyedet. A vezetés nem forgott veszélyben, a játékrész hajrájában azonban több lehetőség kimaradt. 10 perc után azt láthattuk a statisztikán, hogy a 18 magyar mezőnykísérletből mindössze 6 lett sikeres. Izlandi oldalon ez az arány 17-ből 5 volt. A második negyedet a vendégek duplája vezette fel, majd két büntetővel egészen 22-20-ra jöttek fel. Végül Dombai Réka adott új ritmust a válogatottunknak. A triplája és a szerzett labdája után a ziccere 27-20-ra alakította az állást. Azóta tudjuk, hogy ez a döntő futást alapozta meg.

Nem telt el három perc a második negyedből, amikor Kányási Veronika két büntetője után 33-22-nél átlépte a 10 pontot a differencia. Ekkor már egy izlandi időkérésen is túl voltunk. A számok kifejezetten jól érzékeltették, hogy mekkora változást hozott a második negyed. Egészen pontosan a 17 mezőnykísérletéből 9 sikeres lett a magyar csapatnak. Ráadásul már ekkor nyolc eladott labdába sikerült kényszeríteni a riválist. Nálunk ebből az első 20 percben összesen volt öt. Öt perc telt el úgy a második negyedben, hogy nem szerzett mezőnykosarat Izland. Ez idő alatt 40-25-re szakadt el a magyar együttes.

Lélektani szempontból fontos részcél lehetett, hogy a félidőre meglegyen a 20 pontos differencia. Ez végül sikerült is. 10 másodperc volt vissza a nagyszünetig, amikor Dubei Debóra két büntetője kialakította a nagyszünet 49-29-es állását. Magyar oldalon Dubei Debóra és Kiss Virág 12-12 ponttal voltak a legeredményesebbek. A 49 pont összesen nyolc pontszerző között oszlott el. A harmadik negyed elején Kiss Virág, Studer Ági és Dombai Réka büntetőivel erősítette meg a 20 egység feletti előnyét válogatottunk. Egyre jobban nyílt az olló. Ebben a negyedben szerezte a legtöbb labdát a magyar csapat és a legtöbb sikeres távoli dobás is a harmadik 10 perchez fűződik.

A harmadik szakaszból négy perc telt el, amikor 55-29-nél időt kértek a vendégek, de Studer Ági triplája és Kiss Virág, illetve Kiss Angelika találatai már 30 pontra növelték a különbséget. Mivel minden pontnak lehet jelentősége, így egy pillanatra nem vett vissza a magyar válogatott. A harmadik negyed végén Horváth Bernadett dudaszós triplája alakította ki a 71-37-es eredményt. A záró etap egy izlandi duplával indult, de erre Horváth Bernadett újabb hárompontosa érkezett válaszul. A folytatásban Varga Alíz is megszerezte első pontjait.

A csapatteljesítményt jól mutatja, hogy Varga Alíz már a 11. pontszerzőnk volt. A gólpasszok száma a 30-at ostromolta és végül rotáció is úgy jött ki, hogy 26 percnél többet senkinek sem kellett vállalnia. Gyorsan nőtt a különbség. Közel öt perc volt vissza a mérkőzésből, amikor Cyesha Goree duplájával 84-44-nél elérte a 40 pontot az előnyünk. Ez a mérkőzés végéig érdemben nem változott, a magyar csapat 89-49-es sikert aratott. Joggal szólt a vastaps a közönségtől. Válogatottunk az Európa-bajnokság kapujába ért. Ezen Románia vasárnapi – akár egypontos – legyőzésével be is léphet.


Magyarország - Izland 89-49 (22-16, 27-13, 22-8, 18-12)

FIBA Women's EuroBasket 2023 Qualifiers
Miskolc, DVTK Aréna
Paulina Gajdosz (Lengyelország), Ivana Radinovic (Montenegró), Veronika Obertov (Szlovákia)

Magyarország: Kiss 17, Dubei 12/6, Kányási 6, Goree 16, Studer 4/3. Csere: Dombai 9/3, Aho, Török 2, Varga 4, Wentzel 3/3, Horváth 9/9, Kiss 7.

Izland: Sigurdardottir 4, Svansdottir 2, Jonsdottir 7/3, Hinriksdottir 19/3, Kristjansdottir 5. Csere: Larusdottir 2, Karlsdottir 2, Alexandersdottir 6, Aegisdottir, Svansdóttir, Grimsdottir 2,

Legnépszerűbb hírek