Európa-bajnoki selejtezők - a számok tükrében
14
Feb
2023
Európa-bajnoki selejtezők - a számok tükrében
15:00  |  2023. Február. 14.

Vasárnap Románia 74-58-as legyőzésével eldőlt, hogy ott lesz a nyári Európa-bajnokságon a magyar női kosárlabda-válogatott. A sikeres szereplést a számok nyelvén vizsgáljuk ezúttal.

 

A Székely Norbert vezette nemzeti csapat hosszú selejtezősorozaton van túl, első mérkőzésüket 2021 novemberében játszották Spanyolország ellen – egészen pontosan 458 nap telt el a két összecsapás között. A szövetségi kapitány összesen 19 játékost (Studer Ágnes, Horváth Bernadett, Ruff-Nagy Dóra, Kányási Veronika, Aho Nina, Wentzel Nóra, Dombai Réka, Lelik Réka, Miklós Melinda, Raksányi Krisztina, Gereben Lívia, Dubei Debóra, Török Ágnes, Mérész Beatrix, Varga Alíz, Cyesha Goree, Kiss Angelika, Kiss Virág, Határ Bernadett) nevezett a szűkített meccskeretekbe, közülük 18-an léptek pályára (a keret legfiatalabb tagja, Miklós Melinda ugyan ott volt a Románia elleni 12-es keretben, de végül nem állt be).

Bár hölgyek életkorát nem illik firtatni, talán nem illetlenség leírni, hogy a 19 fős keret átlagéletkora mindössze 24.3 év, és a Románia elleni, vasárnapi keretből öten (Kiss Virág, Studer Ágnes, Cyesha Goree, Horváth Bernadett, Aho Nina) pályára léptek a selejtezősorozat első mérkőzésén is.

Négy játékos játszott mind a hat selejtezőn (Kiss Virág, Studer Ágnes, Cyesha Goree, Horváth Bernadett), ketten öt alkalommal öltötték fel a címeres mezt (Dombai Réka és Kányási Veronika), négyen négyszer (Dubei Debóra, Lelik Réka, Aho Nina, Török Ágnes), ketten háromszor (Varga Alíz és Kiss Angelika), négyen kétszer (Határ Bernadett, Ruff-Nagy Dóra, Mérész Beatrix, Gereben Lívia), ketten pedig egyszer (a válogatottságtól azóta már visszavonult Raksányi Krisztina, valamint Wentzel Nóra).

A 19 hölgy átlagban 182.1 cm magas - a „tornasor” elején Határ Bernadett (208 cm) áll, őt Kiss Virág (194 cm) és Kiss Angelika (190 cm) követi.

Ha a klubcsapatokat nézzük, természetesen volt néhány változás 2021 novembere óta (Lelik, Mérész, valamint Gereben külföldre igazolt), de a többség ugyanott pattogtat, ahol a selejtezősorozat kezdetekor. A Győrt négyen képviselték a nemzeti csapatban (Ruff-nagy Dóra, Dubei Debóra, Dombai Réka, Török Ágnes) DVTK-t és a Szekszárdot hárman-hárman (Kányási Veronika, Aho Nina, Kiss Angelika, illetve Studer Ágnes, Cyesha Goree, Miklós Melinda, valamint korábban Gereben Lívia). A Sopron Basket (Határ Bernadett, Varga Alíz), illetve az NKA Universitas PEAC (Kiss Virág, Wentzel Nóra) két-két játékost adott a válogatottnak.

    

Ha az összesített statisztikákat nézzük, a selejtezősorozatban Cyesha Goree dobta a legtöbb pontot (97-et), és ő is játszotta a legtöbb percet (167) – mint fentebb már említettük, mind a hat találkozón pályára lépett a szekszárdiak kiválósága. Őt Kiss Virág követi a pontlistán (72 pont, 6 mérkőzés), a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Lelik Réka fért még fel (48 pont, 4 mérkőzés). A lepattanók terén szintén Cyesha Goree bizonyult a legjobbnak (54), a második helyen újfent Kiss Virágot találjuk (36), a harmadikon pedig kisebb meglepetésre Studer Ágnest (6 meccs, 24 lepattanó). Kevésbé meglepő módon Studer neve mellé jegyezték fel a legtöbb gólpasszt (28), Goree is kiosztott 18-at, a „bronzért” pedig holtverseny alakult ki Horváth Bernadett és Lelik Réka (16-16) között. Studer és Lelik szemfülességéréről tanúskodik 10-10 labdaszerzésük, de Aho Nina is elcsent nyolc labdát az ellenfelektől. A blokkolt dobásokat tekintve Kiss Angelika végzett az élen, neki három mérkőzés 30 játékperce is elegendő volt négy „sapkához” – Kiss Virág és Határ Bernadett hármat-hármat „takart”.

A legtöbb mezőnykosarat Goree dobta (38-at), Kiss Virág 28-szor, Lelik Réka 18-szor talált be. A triplákat tekintve Dubei Debóra végzett az élen 8 hárompontossal, Studer Ágnes és Horváth Bernadett 7-7 alkalommal talált be távolról.

 

Ha az átlagokat és a százalékokat nézzük, Határ Bernadetté a legmagasabb pontátlag (20.0), a spanyoloknak 22, Izlandnak 18 egységet rámolt be a később sajnálatos módon megsérülő klasszis középjátékos. Goree 16.2 pontot szorgoskodott össze meccsenként, a harmadik helyen pedig Kiss Virág – Lelik Réka-holtverseny alakult ki (12.0). Ha a játszott perceket vesszük alapul, Határ átlag 30 percet volt pályán, Goree 27.8-et, Lelik pedig 26-ot. Pattanók terén Goree 9-es átlaga a legmagasabb, őt Határ (7.5), valamint Kiss Virág (6.0) követi, míg az asszisztoknál Studer (4.7) viszi a prímet Lelik (4.0) és Aho (3.5) előtt.

Mezőnyből Határ volt a leghatékonyabb, 10.5 rádobásából 7 talált (66.7%), de Goree (6.3 / 11.7, 54.3%), valamint Varga Alíz (2.7/5.0, 53.3%) is pontosan célzott. A triplavonalon túlról főként Dubei Debóra villogott, trojkái csaknem felét beszórva (2.0/4.2, 47.1%), de hatékony volt Studer Ágnes (1.2/3.0, 38.9%) és Horváth Bernadett (1.2/3.3, 35%) is. A büntetővonalról a mind a 12 kísérletét a helyére küldő Határ Bernadett volt a legpontosabb, de jól célzott a legtöbb szabaddobást kiharcoló Cyesha Goree (19/23, 82.6%) és Lelik Réka (7/8, 87.5%) is – Aho Nina (2/2) és Kányási Veronika (5/6, 83.3%) érdemel még említést ezen a fronton, némileg kevesebb kísérletből.

 

Ez volt tehát az Eb-selejtezősorozat számokban. A bűvös szám azonban a 16 – ennyi csapat alkotja a június 15-én rajtoló Európa-bajnokság mezőnyét, köztük a magyar válogatottal.