A csoportból való továbbjutás az alapcél a női Eb-n
11
May
2023
A csoportból való továbbjutás az alapcél a női Eb-n
13:45  |  2023. Május. 11.
Ma délelőtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a székesfehérvári Lakeside Hotelben: a téma a női válogatott, illetve a közelgő női Európa-bajnokság volt.
 
 
Báder Márton, az MKOSZ elnöke elmondta, hogy nem olyan régen elnök, nagyjából egy hete, aminek örül és nagyon büszke erre.
 
"Tudom, hogy ez mekkora súlyú pozíció és milyen nagy felelősséggel jár. Mi, mint szövetség, felelőségek vagyunk az eredményekért. Ez lesz az első nagy tornám, mióta megválasztották, és ugyanolyan fontosnak tartom a női kosárlabdát, mint a férfit. Sok szempontból van különbség a kettő között, de szakmailag ugyanolyan értékes mindkettő. Három euroligás csapatunk van, ami óriási dolog, és a válogatott értékét alapvetően meghatározza." - mondta Báder Márton, aki azt is hozzátette, hogy reális elvárásokat kell támasztanunk a válogatottakkal szemben.
 
"Ez a reális elvárás a csoportból való továbbjutás. Van egy kiváló összetételű gerinc, egy nagyon jó átlagéletkorú mag, egy olyan keret, amivel szép reményeink lehetnek. Ha jó szellemben játszunk, jó lesz a kohézió, és együtt tudunk maradni, akkor a válogatott sikeressége csak rajtunk fog múlni, a szövetség pedig minden támogatást meg fog adni ennek érdekében. Voltam válogatott, és tudom, hogy a szervezettség és az a legfontosabb, hogy minden flottul működjön. Nagyon szurkolunk a lányoknak, én is ott leszek az Eb-meccseken, és bízom benne, hogy minél sikeresebben fogunk szerepelni." - zárta gondolatait az MKOSZ elnöke.
 
 
Pukler Gábor, a női válogatott csapatvezetője is megerősítette, hogy a felkészülés során minden adott ahhoz, hogy a lehető legjobban szerepeljünk.
 
"Minden feltétel adott a sikeres felkészüléshez. Jól dolgozunk, nincs semmiféle feszültség, mindenki tudja a dolgát. Olyan programokat is szerveztünk, amik nem az edzésről, a munkáról szólnak, hogy ki tudjanak szakadni a lányok a hosszú felkészülés monotonitásából. Szerintem semmi nem mutatja jobban a csapatunk elismertségét, hogy a spanyolok minket választottak felkészülési partnernek közvetlenül az Európa-bajnokság előtt. Ez hatalmas elismerés a magyar női kosárlabdának. A szövetség részéről a feladatunk az, hogy tovább növeljük a női kosárlabda népszerűségét, és mindent meg fogunk tenni ezért." - nyilatkozta Pukler Gábor.
 
 
Dubei Debóra, a válogatott csapatkapitánya azzal kezdte beszédét, hogy februárban sokkal izgatottabban ült a sajtótájékoztatón, most pedig sokkal boldogabb, hiszen azóta eldőlt, hogy kint vagyunk a kontinenstornán.
 
"Az biztos, hogy minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, a lehető legjobb eredményt akarjuk elérni. A csoportunk sorsolása kedvezően alakult, sokkal nehezebb csoportba is kerülhettünk volna, úgyhogy ennek örülünk. A csapatban benne van, hogy valami hatalmasat tudjunk alkotni. Az utánpótlásban már nagy dolgokat értünk el, és remélem, ez most felnőtt szinten is megmutatkozik." - mondta Dubei Debóra.
 
 
Székely Norbert szövetségi kapitány is elmondta, hogy mennyire örül mindenki, hogy itt lehetnek, mert ez azt jelenti, hogy újra ott vagyunk az Európa-bajnokságon - visszatértünk oda, ahol a helyünk van.
 
"2019-ben hetedikek lettünk az Eb-n, és remélem, hogy ezen az Európa-bajnokságon is le tudjuk tenni a névjegyünket. Fontos, hogy továbbjussunk a csoportból, és remélem, hogy még nagyobb álmaink is lehetnek." - nyilatkozta Székely Norbert, majd hozzátette, hogy azért nehéz további találgatásokba belemenni, mert nem tudjuk, kiből fog állni a 12-es utazókeretünk. Juhász Dorka játéka a WNBA miatt kérdéses, míg Határ Bettinek a térde továbbra sincs rendben, még csak kontakt nélkül tud edzeni.
 
"További célokat akkor érdemes kitűzni, ha tudjuk, kikből áll majd a keret. Az kétségtelen, hogy az eredmények minősítik a válogatottat, de folyamatok is vannak, és ezt legalább annyira fontosnak tartom. Ez a csapat 6-7 éve elindult elkezdett egy közös munkát, és nemcsak az eredményeket nézzük, hanem azt is, hogy milyen utat járunk be, és milyen perspektívát nyitunk - nemcsak saját magunknak, hanem a jövő nemzedékének is. Ez a csapat egyben van, az utánpótlásban sok sikert értek el a játékosok, és remélem, hogy ezeket az eredményeket felnőtt szinten is meg tudjuk mutatni. Voltunk már hetedikek az Eb-n, ami régóta nem látott szép teljesítmény volt. Remélem, két hónap múlva arról beszélhetünk, hogy újra sikerült ilyen magasságokba jutnunk." - folytatta a kapitány.
 
"Nagyon szeretek ezekkel a lányokkal dolgozni. Tanító-edzőnek tartom magamat, és ez a másfél hónap nemcsak a felkészülésre, hanem arra is jó, hogy emberileg és szakmailag is épüljünk. Ha ez meglesz, akkor biztosan szép eredményt fogunk elérni." - mondta Székely Norbert.
Legnépszerűbb hírek