Jöhet az Európa-bajnoki negyeddöntő Csehország ellen
22
Jun
2023
Jöhet az Európa-bajnoki negyeddöntő Csehország ellen
10:57  |  2023. Június. 22.
Csütörtökön 12 óra 15 perctől Csehországgal vív Európa-bajnoki negyeddöntőt a magyar válogatott. Röviden ismerkedjünk meg a cseh gárdával a wbasket felvezetője alapján.
 
A csehek bravúrgyőzelemmel kezdtek a csoportkörben, miután 61-58-ra legyőzték az olaszokat. Utána nagyon kikaptak a belgáktól (84-41). Ahogy azt a nyolcaddöntőjük felvezetőjében írtuk: talán hamarabb is megadták magukat, mint kellett volna, zárásul viszont Izraelt 61-52-re verték. Még 11 pontos vereség is belefért volna a továbbjutásukhoz, de győzelemre volt szükségük ahhoz, hogy erre az ágra kerüljenek Magyarország és Görögország mellé. A nyolcaddöntőben Görögországot 79-76-ra verték - akkor a nyolcaddöntők legjobb ötösébe választott Petra Holesinska 19 pontot ért el, de Veronika Sipova is 18 egységig jutott.
 
A csehek szereplése várakozáson felüli. Amikor kiderült, hogy Julia Reisingerova nem lesz itt az Európa-bajnokságon, nem tűnt versenyképesnek a csapatuk. 2013 óta nem vívtak negyeddöntőt, ezen generáció viszont felszálló ágban van. Az U18-as, U20-as Európa-bajnokságokon jellemzően a top 10 környékén végeztek, és ezt át tudták menteni felnőttbe. Tették mindezt úgy, hogy az Euroligás USK Prahánál – érthetően – máson van a fókusz - igaz, ennek ellenére a prágaiak öt játékost adnak a keretbe. Hárman érkeztek a Zabiny Brnótól, és jó külföldi csapatválasztások is történtek. Hasonlóan, amit a szlovákoknál megfogalmaztunk, ha nem is a legmagasabb szintre igazoltak, de legalább játszanak a játékosaik.
 
Jól léptek fel a fiatalabbak, így egyértelműen megtörtént a generációváltás. Az 1998-as Natalie Stoupalova rendelkezik a legjobb teljesítmény-index átlaggal. Őt a 2001-es Eliska Hamzova követi ebben a rangsorban. A korábbi nagy csatákat megélt rutinosabbak közül Renata Brezinova az, aki még mindig vezérré tud fellépni. A 1999-es Veronika Vorackova a csoportkört követően volt a legjobbjuk. Neki a görögök ellen kisebb szerep jutott, de fontos oszlopa a gárdának, ahogy az egykori ceglédi Petra Holesinska is, akinek 10 pont fölé csúszik az átlaga négy meccs után.
 
A szövetségi kapitányi posztot Stefan Svitektől Romana Ptackova vette át. Ő dolgozott az U19-es világbajnokságon és az U20-as Európa-bajnokságon is a csehekkel az elmúlt években. Karakteres stílust képvisel gyors kosárlabdával, sok távoli dobással. A negyedik legtöbb triplakísérletük a cseheknek van átlagban (22.8 meccsenként) ezen az Európa-bajnokságon - igaz, ehhez mindössze 29.7%-os találati arány párosul. A gyors játék ára a sok eladott labda: a negyeddöntők mezőnyét alkotó nyolc csapat közül csak a németek adtak el több labdát.
 
Annak ellenére, hogy lepattanókban és szerzett labdákban nagyon hátul vannak a rangsorokban, nem szabad lebecsülni őket, főleg hogy az ellenfeleik eladott labdái után átlagban 15.8 pontot szereznek meccsenként, ebben nálunk is jobbak. Az összehasonlító statisztikában ez az egyedüli, amiben valóban jobbak. Náluk a stáb a Brezinova, Stoupalova, Hamzova, Vyoralova, Holesinska ötösre épít nagy mértékben - ők a görögök ellen 10 percet töltöttek együtt a pályán. Életkorban, szemléletben és még rotációban is hozzánk közel álló alakulatról van szó. Nálunk is 20-22 pont között érkezik átlagban a padról. A magyar csapat mellett szól a festékből érkező határozottabb teljesítmények és a nagyobb nemzetközi rutin, ugyanakkor ahogy mi, úgy a csehek is joggal tekintenek “életük esélyeként” erre a negyeddöntőre.
 
 
 
Forrás - wbasket.hu
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek