Fordulatos meccsen értékes idegenbeli sikert aratott női válogatottunk
12
Nov
2023
Fordulatos meccsen értékes idegenbeli sikert aratott női válogatottunk
19:00  |  2023. November. 12.
Fordulatos mérkőzésen a magyar válogatott 67-56-ra múlta felül Finnországot a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezőnek 2. fordulójában. A Helsinkiben rendezett találkozó nagy izgalmakat tartogatott, de döntő pillanatokban a mieink koncentráltak jobban. Megérdemelt sikert ünnepelhetett válogatottunk, mely így két értékes győzelemmel kezdte a sorozatot. Folytatás februárban az olimpiai selejtezőn!
 
Mindkét csapat megnyerte az első mérkőzését. A mieink Sopronban Szlovéniát verték, míg a finnek Bulgáriában arattak értékes győzelmet. Úgy léphetett pályára válogatottunk az elmúlt években rengeteget fejlődött finnek otthonában, hogy egy idegenbeli diadallal óriási lépést tenne a sikeres kvalifikáció felé. Természetesen finn szemmel is hasonló volt a képlet, egy győzelemmel abszolút reális esélyeket teremthettek volna magunknak a folytatásra. Nem véletlen, hogy megteltek az összecsapásnak otthont adót Urhea-halli lelátói. A mérkőzés első találatát a hazaiak legnagyobb sztárja Awak Kuier duplája jelentette. A mieink első pontjai két és fél perc után Lelik Réka büntetőiből születtek. Pontszegény, fizikális meccset követhettünk. Kuier triplájával 5-2-re megugrottak a hazaiak, de erre Kiss Virág és Lelik Réka felelt, így 7-5-nél a mérkőzés során először vezettünk. Az első negyedben végig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Határ Bernadett duplája után 15-11-nél volt egy kisebb megugrásunk, de végül finn dupla zárta az első szakaszt.
 
A 15-13-ról induló második negyedben az első találatot szintén a hazaiak jegyezték, amivel gyorsan egyenlítettek. Egy triplával pedig 18-15-nél újra magukhoz ragadták a vezetést. A mieink első találatára közel öt percet kellett várni, amivel 20-17-re szépítettünk. Szerencsére ezt a hosszúra nyúló kosárcsendet nem büntették meg túlzottan a finnek. Juhász Dorka triplájával pillanatok alatt le is dolgoztuk a kisebb hátrányt. A játék képe 20-20 után sem változott. Ismét megugrottak pár ponttal a hazaiak, majd 24-20 után 8-1-es futással 28-25-re fordítottunk. Ezen sorozat alkalmával Juhász Dorka és Studer Ági büntetőket, Cyesha Goree triplát értékesített. A félidő hajrájában 28-28-nál egyenlítettek a vendéglátók, de a slusszpoén Aho Nina dudaszós triplája volt, amivel 31-28-as előnyből fordulhattunk a pihenőre. A magyar lányok 33-ból 10-et, a finnek 28-ból 11-et dobtak be mezőnyből. 25-17-re vezettünk a lepattanókban, a 11 eladott labda miatt azonban lehetett hiányérzetünk. Fordulatokban viszont nem volt hiány, a harmadik negyed elején Awak Kuier triplájával (az első játékos lett a mezőnyben, aki elérte a kétszámjegyű szerzett pontot) 32-31-nél újra a hazaiak jártak előrébb.
 
Egyik fél sem tudta úgy igazából magához ragadni a momentumot. Nekünk Studer Ági triplája és Kiss Virág duplája után 38-34-nél volt erre esély. Innen azonban 40-40-nél ismét egyenlítettek a finnek. Erre Dubei Debóra felelt két triplával, melyeknek köszönhetően 46-43-ra vezettünk 30 perc játék után. Úgy tűnt, hogy ez a bizonyos momentum ezekkel a hármasokkal meglesz a magyar lányoknak. Határ Bernadett és Aho Nina ugyanis a negyedik negyed elején másfél perc alatt 50-43-as előnyhöz jutatta válogatottunkat. A finnek, ahogy minden északi csapatra ez jellemző, egy pillanatra nem adták fel. Awak Kuier újabb triplája – ez már a harmadik volt a meccsen -, indította a felzárkózásukat. Nem csak felzárkózás lett ebből, hanem egy 8-0-s futás és 51-50-nél fordítás. Időkérés után Kiss Virág duplájával ragadtuk magunkhoz újra a vezetést. Azóta már tudjuk, hogy véglegesen. Nem sokkal később Studer Ági óriási triplája és Aho Nina villanása következett. Az utolsó három percbe 57-51-ről érkeztünk. A vezetést Lelik Réka és Juhász Dorka erősítette meg. Az utolsó perchez érve egy triplával még 61-56-ra feljöttek a hazaiak. Az első félidőhöz hasonlóan azonban a záró pillanatok a magyar csapatról szóltak. Előbb Juhász Dorka értékesített 2+1-es helyzetet, majd Studer Ági egy extra dudaszós triplát, amivel kialakult a 67-56-os végeredmény.
 
FINNORSZÁG - MAGYARORSZÁG 56-67 (13-15, 15-16, 15-15, 13-21)
 
FIBA Women's EuroBasket 2025 Qualifiers
Helsinki, Urhea-halli
 
Finnország: Koskimies 8, Kuier 17/12, Tulonen 1, Kanerva 6/3, Lahtinen 5/3. Csere: Lehtoranta 2, Agyei 7, Seppala 2, Pounds, Pirttinen 1, Aijanen 7/3, Kosonen.
 
Magyarország: Kiss 8, Studer 11/6, Aho 7/3, Juhász 11/3, Lelik 11/3. Csere: Dubei 8, Goree 5/3, Horváth, Határ 6, Ruff-Nagy.
 
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ
Legnépszerűbb hírek