Kipróbálta a februárra tervezett elemeket a magyar válogatott
04
Jan
2024
Kipróbálta a februárra tervezett elemeket a magyar válogatott
19:27  |  2024. Január. 04.
December 27. és 29. között Székesfehérváron az MKOSZ Edzőközpontjában összetartáson vett részt a februári soproni olimpiai selejtezőre készülő magyar válogatott.
 
"Kipróbáltuk azokat az elemeket, amiket februárra tervezünk. Helyet kapott közöttük egy-két újdonság és természetesen a régiek is. Ezeknek az összecsiszolása volt a fő cél. Egy bővített taktikai repertoárral készen vagyunk. Ezt majd a selejtezőtorna előtti utolsó egy-két napban fogjuk finomítani, illetve speciálisan kivenni azokat, amiknek aktuálisan kell majd működniük." – mondta a wbasket.hu-nak Székely Norbert szövetségi kapitány, amikor a múlt heti válogatott program rövid értékelésére kérték.
 
Czukor Dalma kivételével a külföldön játszók nem állhattak rendelkezésre klubkötelezettségeik okán. A magyar válogatott szakmai stábja 17 játékosra számíthatott a két ünnep közötti jó hangulatú összetartáson. Közülük Kányási Veronika bokasérülés miatt nem edzhetett a társaival, míg Aho Nina egy injekciót kapott, ami miatt szintén ki kellett hagynia a foglalkozásokat. A többiek viszont ott voltak a pályán. A novemberi válogatott programhoz képest, amikor a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezőjének első két fordulóját vívta meg sikerrel válogatottunk, öten érkeztek. Mellettük pedig sérülése után Miklós Melinda is edzhetett a társaival.
 
Az öt most bekerülő játékos közül hárman voltak, akik hosszabb rövidebb kihagyás után tértek vissza a felnőtt válogatott kötelékébe.
 
"Nem szeretném azt kommunikálni, hogy ki fog bekerülni és ki nem, de elégedett voltam a játékosokkal az összetartáson. Bach Boginak speciális feladatot szánunk. Ha bekerül a csapatba, elsősorban védekezésben tud nekünk segíteni. Maximálisan láttam, hogy miért lenne ott a helye, ha behívnánk. Czukor Dalma 2020-ban, a Covid évében Görögországban volt velünk, és ugyanazt tudom mondani, mint akkor. Az, ahogy gondolkozik a csapatról, rendkívül pozitív. Jó formában van, és látszik rajta, hogy építenek rá a klubjában. Nagyobb önbizalommal dolgozik, mint korábban. Szabó Fanni szépen illeszkedett vissza, és jó benyomást tett. Ahogy korábban is, most is eszméletlen alázat jellemezte a munkáját. Látszott, hogy akar tovább fejlődni, és az is, hogy szintén jó formában van." – mondta Székely Norbert.
 
Mérész Beatrix, Tóth Franka és Miklós Melinda a 2023-as Európa-bajnokságra készülő csapat bő keretének is tagja volt. Sőt, a szekszárdi játékos novemberben is szerepelt a 17-es névsorban, de akkor még sérülés hátráltatta.
 
"Ők úgy érkeztek, hogy sokkal inkább belül voltak a kereten, mint az előzőekben említettek. Tóth Franka nagyon jó benyomást tett. Eljön az ideje a közeljövőben, hogy be fog kerülni. Még mindig nagyon fiatal, és vannak előtte többen, így egyelőre meghatározó játékos nem lesz, de jó úton halad. Miklós Melindán látszik a kihagyás. Amiért az elmúlt években számítottunk rá, hogy sokszor 1-es, 2-es pozícióban foglalkoztatja a Szekszárd, és sokat van nála a labda, az a kihagyása miatt az utóbbi időben kevesebb volt. Ez látszik rajta, nem olyan labdabiztos, mint korábban. Bízom benne, hogy januárban más irányt vesz, és komoly szereplő lehet ő is." – tette hozzá a szövetségi kapitány.
 
A magyar válogatott utoljára találkozott a februári olimpiai selejtező előtt. Legközelebb már a soproni torna és az azt megelőző rövid összetartás szerepel a programban. Így természetesen adódik a kérdés, hogy milyen gondolatokkal vált el a stáb a játékosoktól.
 
"Motivációs beszédet nem kellett mondani, mindenki ég a bizonyítási vágytól." – emelte ki Székely Norbert. "Sokkal inkább egy higgadt technikai jellegű közlésen volt a hangsúly, olyan információkról, amik a következő összetartás kapcsán fontosak. Gondolok arra, hogy mikor kapják meg a játékosok a taktikai repertoárt e-mailben, és egyáltalán hogyan fog lezajlani az a 10 nap, amit a selejtező kapcsán együtt fogunk tölteni. Beszéltünk arról, hogy mikor lesz a kerethirdetés, és hogyan gondolkozunk ezzel kapcsolatban. Fontos üzenet volt, hogy mindenkire számítunk! Ebben a csapatban van 7-8 játékos, akiknek természetesen nincs bérelt helyük, de beljebb vannak. A többi pozícióért pedig, ahogy csapatkapitányunk Dubei Debóra is mondta, éles versenyfutás várható. Már a 16-ba kerülésért is erre számítok." – összegzett a szakvezető.
 
Múlt héten a szakmai stáb az olimpiai selejtezőre a 24 fős bő keretet is megnevezte, mely az alábbiak szerint alakul:
 
Aho Nina (DVTK HUN-Therm)
Bach Boglárka (SERCO UNI Győr)
Boros Júlia (TARR KSC Szekszárd)
Czukor Dalma (Oxygen Roma Basket – ITA)
Dombai Réka (SERCO UNI Győr)
Dubei Debóra (SERCO UNI Győr)
Cyesha Goree (SERCO UNI Győr)
Határ Bernadett (Perfumerias Avenida Salamanca – ESP)
Horváth Bernadett (TARR KSC Szekszárd)
Juhász Dorka (Beretta Famila Schio – ITA)
Kányási Veronika (DVTK HUN-Therm)
Kiss Virág (CBK Mersin – TUR)
Lelik Réka (DVTK HUN-Therm)
Mérész Beatrix (NKA Universitas Pécs)
Miklós Melinda (TARR KSC Szekszárd)
Ruff-Nagy Dóra (SERCO UNI Győr)
Sitku Zsuzsanna (Sopron Basket)
Studer Ágnes (Flammes Carolo Basket – FRA)
Szabó Fanni (TFSE-MTK)
Toman Petra (DVTK HUN-Therm)
Tóth Franka (E.ON ELTE BEAC)
Török Ágnes (SERCO UNI Győr)
Varga Alíz (Sopron Basket)
Wentzel Nóra (Enea AJP Gorzów – POL)
 
A tervek szerint az első keretszűkítésre, amikor 16 főre csökken a névsor, január 22-én kerül sor.
 
 
 
 
Forrás - wbasket.hu
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ