Hétfőn rajtol a soproni FIBA U20 Women’s European Challenger torna
11
Jul
2021
Hétfőn rajtol a soproni FIBA U20 Women’s European Challenger torna
17:00  |  2021. Július. 11.

Hétfőn rajtol Sopronban a FIBA U20 Women’s European Challenger, amelyet az idén is elmaradó kontinentális Európa-bajnokságok pótlására szervez a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség. A Gáspár Dávid vezette magyar válogatott 14 fős kerettel készül a tornára, melyet Angyal Barbara, Bacsó Zsófia, Boros Berta, Budácsik Dorka, Horváth Fruzsina, Kiss Angelika, Mányoky Réka, Révész Luca, Szirony Dorina, Tóth Franka, Varga Alíz, Varga Sára, Vári Zita és Wentzel Nóra alkot. Hétfőtől szombatig öt játéknapon feszülnek egymásnak a csapatok, csütörtök pihenőnap lesz a tornán. Spanyolország, Csehország, Izrael, Szerbia és Írország lesznek a riválisok, róluk részletesebb felvezető itt olvasható.

 

Ami a magyar keretet illeti, a legtöbb név ismerősen csenghet a szakág követőinek. Kiss Angelika, Wentzel Nóra, Varga Alíz és Mányoky Réka a felnőttválogatottban is bemutatkoztak már, de a keret nagy részének is komolyabb A csoportos tapasztalata van.

Kiss Angelika a DVTK fiatal magjának egyik oszlopa, Aho Nina és Kányási Veronika mellett. Földi Attila vezetőedző bátran nyúl a fiatalokhoz, komolyabb feladatokat bíz rájuk a mérkőzéseken, ennek a „teher alatt nő a pálma” filozófiának pedig látszik is az eredménye: az alapszakaszban 9.2 pontját 55%-os mezőnymutatóval szerezte Kiss, emellett lekapott 5 lepattanót is átlag 24 játékperce alatt. A rájátszásban hasonló számsort produkált, csapatával végül a negyedik helyen végzett a pontvadászatban.

Wentzel Nóra mezét nemrég „vonultatták vissza” a Rátgéber Akadémián, rá is szolgált erre a sokoldalú hátvéd. Csirke Ferenc maximális bizalmát élvezve 11.6 pontos átlaggal zárt 32 játékperc alatt, védekezésben és a társak kiszolgálásában is élen járt a mecsekaljai gárdában. A rájátszásban éppen Kiss DVTK-ja ütötte el őket a továbbjutástól, végül a hetedik helyen zártak a PEAC-os lányok.

A székesfehérvári Mányoky Réka a Csatában, Tursics Krisztián mentorálásával lett komplett játékos. 31 percet töltött átlagban a parketten, ezalatt 10.2 pontot, 4.5 lepattanót, valamint 2.4 gólpasszt szállított, de védőstatisztikái még inkább kiemelendőek: 1.7 labdaszerzés mellé 1.6 blokkot is hozzátett, a pálya mindkét felén megállta a helyét tehát. A nyáron váltásra szánta el magát, a következő idényt már Zseljko Djokics keze alatt kezdi meg Szekszárdon – papíron jó „fit” a tolnai együttesbe, ahol a védekezésen van a fő hangsúly.

Varga Alíz két éve tette át székhelyét Pasarétről Sopronba. Kulcsembere volt a mindenkori korosztályos válogatottaknak, hiszen jobbára az oly fontos négyes pozícióban számítottak rá. A mostani gárdában is biztosan meglesz a helye és a szerepe, hiszen a szövetségi kapitány, Gáspár Dávid egyben klubedzője is. Lepattanózásban, védekezésben is fontos láncszem lesz, de ha úgy adódik, a pontszerzésből is bátran kiveszi a részét – Euroligás tapasztalattal is bír, ezért vezérszerep várhat rá.

Angyal Barbara lehet az együttes motorja. A nyáron klubot váltó (a Ludovika-FCSM Csatától az újonc BKG-hez igazolt) játékmester utóbbi szezonja talán nem a várakozásainak megfelelően alakult, de egy 42%-os triplázást csak összehozott 7 pontos átlaga mellé. A Szekszárd ellen parádés dobóteljesítménnyel szórt 24 pontot, több hasonló meccset várnak tőle Szigetszentmiklóson is – és persze a válogatottnál is.

Bacsó Zsófia Kiss klubtársa a diósgyőrieknél, ő egyelőre még csak szárnyai próbálgatja az élvonalban – a DVTK Zöld csoportos csapatában azonban 10 pontos, 5.4 lepattanós átlagot hozott.

Boros Berta két év TFSE-MTK után váltott, de marad a fővárosban: a BEAC játékosa lesz. A 170 cm-es irányító fő feladata a védekezés lehet Gáspár Dávid csapatában.

Budácsik Dorottya, több fentebb említett játékossal egyetemben „veterán” korosztályos válogatott. A Vasas magasembere a palánk alatt lehet nagy hasznára a nemzeti csapatnak, és szükség is lesz fizikális játékára.

Horváth Fruzsina a legutóbbi évadot az Egyesült Államokban töltötte, előtte a Csatában szerepelt. Sokoldalú, képzett támadójátékos, aki nem fürgeséggel, inkább finesszel jut el a pálya azon pontjaira, ahonnan eredményes tud lenni. Mezőnyposzton jó opció akár a kezdőben, akár a padról jőve, ha kosárra van szükség.

A kecskeméti nevelés Révész Luca immáron három éve a Ceglédet erősíti. Hátvéd poszton bevethető, fürge, ruganyos játékosról van szó, aki a legutóbbi évadban 22 mérkőzésen jutott szóhoz az élvonalban, ezekből 15-ön kezdőként futott ki a parkettre.

Szirony Dorina szintén Cegléden pattogtat, tagja volt az Eb-ezüstérmes alakulatnak. A 182 cm-re nőtt játékos a válogatottban leginkább négyesként szerepelt, míg klubjában hármas poszton számoltak vele.

Tóth Franka a Vasas, majd a BEAC után a DVTK-nál kötött ki, ahol 22 mérkőzésen pályára is lépett. Korábban több válogatott tornát is kihagyott hosszú sérülése miatt, de idén újra bevethető – szükség is lehet védekezésére, lepattanózására.

Varga Sára a „másik” Vargához, Alízhoz hasonlóan a Sopron Basket játékosa, így van „némi” rálátása a magas szintű női kosárlabdára. Egyes poszton vethető be, és minden bizonnyal be is veti majd Gáspár mester.

Vári Zita is egyike a nyári „klubváltóknak” ő a PINKK-től igazolt a BKG kötelékébe. Szintén rutinos válogatott, aki nemegyszer tűnt ki ponterős játékával hol klubcsapatában, hol a nemzeti együttesben. Nem ijed meg, ha játékszervezési feladatokkal bízzák meg, most is lehet hasonló szerepe.

 

 

MENETREND

 

Július 12., hétfő
15:00 Csehország – Izrael
17:15 Szerbia – Csehország (Novomatic Aréna Akadémiai Oktatóközpont)
19:30 Írország – Magyarország

Július 13., kedd
15:00 Spanyolország – Csehország
17:15 Izrael – Írország (Novomatic Aréna Akadémiai Oktatóközpont)
19:30 Magyarország – Szerbia

Július 14., szerda
15:00 Írország – Spanyolország
17:15 Csehország – Szerbia (Novomatic Aréna Akadémiai Oktatóközpont)
19:30 Izrael – Magyarország

Július 16., péntek
15:00 Spanyolország – Izrael
17:15 Szerbia – Írország (Novomatic Aréna Akadémiai Oktatóközpont)
19:30 Magyarország – Csehország

Július 17., szombat
15:00 Izrael – Szerbia
17:15 Írország – Csehország (Novomatic Aréna Akadémiai Oktatóközpont)
19:30 Spanyolország – Magyarország

 

A nézők beengedésére minden FIBA Youth European Challenger torna esetében a házigazda ország éppen hatályos járványügyi szabályai vonatkoznak. Ennek megfelelően Sopronban a mérkőzések védettségi igazolvány felmutatásával látogathatóak.

 

Legnépszerűbb hírek