Magabiztos győzelemmel kezdte U20-as női válogatottunk a soproni Challenger tornát
12
Jul
2021
Magabiztos győzelemmel kezdte U20-as női válogatottunk a soproni Challenger tornát
21:30  |  2021. Július. 12.

Kezdetét vette a szokásos nyári Európa-bajokságok helyét – remélhetőleg csak ideiglenesen – átvevő FIBA U20 Women’s European Challenger, a kontinensviadal eredetileg tervezett helyszínén, Sopronban. A hatcsapatos tornán mindenki játszik mindenkivel; elsőként Csehország – Izrael, Szerbia – Spanyolország és Írország – Magyarország derbiket rendeztek. A játéknap első két találkozója szorosan alakult, a csehek 67-65-re verték Izraelt, míg a szerbek kisebb meglepetésre 61-57 arányban bizonyultak jobbnak a spanyoloknál.

Gáspár Dávid együttese tehát az írekkel nézett farkasszemet elsőként, és hamar állva is hagyta ellenfelét – Angyal Barbara három korai triplájának köszönhetően villámrajtot vettek a lányok, 11-0-ra vezettek. Budácsik szépen fogta meg a pozíciót, mélyen a palánk alatt – nem is maradt el a kosár, 15-0-ra hízott a hazai előny. Írország hol rontott dobást, hol eladott labdát vétett, hét és fél percet kellett várni első kosarukra – ezt azonban nem is követte több a negyedben, 19-2-vel mehettek kisebb pihenőre a csapatok. Időnként letámadott, tanítani valóan védekezett a magyar válogatott, és a lepattanózásban is komoly erőfölény mutatkozott. Az első játékrészt 1/12-es mezőnymutatóval zárták az írek, és bár a mieink sem voltak különösen pontosak (6/19), ez is simán belefért.

A második etap elején a két soproni, Varga Sára és Varga Alíz villogott, meg is lépett 28-2-re a csapat. Angyal továbbra is húzóember volt, de a többieknek sem okozott különösebb gondot a pontszerzés. Mind a palánk alatt, mind mezőnyben domináltak lányaink, a zöld-fehérek csak egy félidő végi triplával tudtak tíz pont fölé kapaszkodni (43-11).

Az első húsz percben a magyar csapatból csak Angyal Barbara volt eredményes kintről, 3/14-gyel álltunk távolról, emellett 15/40-es mezőnymutatót tudhattunk magunkénak - a lepattanózást azonban 31-18-ra nyertük, valamint volt 12 szerzett labdánk. Az írek 4/25-tel céloztak mezőnyből (1/13 tripla), és mindössze két büntetőjük volt jó tíz kísérletből.

A második félidőre néhány változtatást eszközölt a felállásban Gáspár mester, de a mérkőzést továbbra is kézben tartotta válogatottunk. Mányoky Réka büntetőivel és gólpasszával 47-11-re léptünk el, a nagy előny ellenére azonban védekezésben továbbra is „kapartak” a lányok. 53-14-ről egy 6-2-t „futott” Írország, de természetesen ez nem okozott különösebb riadalmat sorainkban, Szirony Dorina duplája, majd triplája hamar visszabillentette a mérleg nyelvét. A negyedik negyed tulajdonképpen formalitás volt, bátran forgathatta a csapatot a szakmai stáb, nem forgott veszélyben a biztos magyar vezetés. A legtöbb percet végül Mányoky töltötte a pályán (22 és felet), így sikerült mindenkit „átmozgatni”, az összes nevezett pályára lépett. Angyal Barbara volt ezen az estén csapatunk legjobbja (21 pontja mellé 4 gólpasszt és 6 labdaszerzést tett hozzá), de Kiss Angelika sokoldalú játéka is megsüvegelendő (4 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk, 2 labdaszerzés). Folytatás holnap 19:30-kor Szerbia ellen, két 1-0-s gárda csap össze tehát.

 

FIBA U20 Women’s European Challenger

Sopron

1. játéknap

 

Írország – Magyarország 28-91 (2-19, 9-24, 13-23, 4-25)

Írország: Byrne 3/3, Moffit 7/3, Darcy -, Furlong 2, Rafferty 7.
Csere: Blaney -, Flemming -, Kenny 2, Burke -, Hickey -, Maguire 5, Nealon2. Edző: Marty Conroy

Magyarország: Angyal 21/12, Varga S. 6, Mányoky 4, Varga A. 15, Kiss 4.
Csere: Boros 4, Horváth 10, Tóth 8, Vári 1, Budácsik 5/3, Szirony 5/3, Wentzel 8. Edző: Gáspár Dávid

Legnépszerűbb hírek