Szerbiát is legyőzte női U20-as válogatottunk
13
Jul
2021
Szerbiát is legyőzte női U20-as válogatottunk
21:30  |  2021. Július. 13.

Második játéknapjához érkezett a soproni FIBA Women’s European Challenger torna, a magyar válogatott ellenfele ezúttal a szintén győzelemmel nyitó Szerbia volt. Az összecsapást megelőzte a Spanyolország – Csehország (65-68) és az Izrael – Írország (91-34) derbi, a spanyolok meglepetésre két szoros vereséggel kezdték tehát a tornát.

Szerb támadólepattanót követő duplával indul a mérkőzés, Wentzel Nóra válaszolt egy alapvonali tempóval. Angyal játszotta meg szépen Varga Alízt, majd Kiss „kényszerítőzött” Mányokyval, energikusabban, pontosabban kezdtek a magyar lányok (10-4). Észrevehető volt a különbség a tegnapi összecsapáshoz képest, ott az elején főként kintről tüzeltek a mieink, ezúttal viszont keresték a ziccer lehetőségét, és többször meg is találták. Varga remeklésével hamar tíz pont fölé nőtt a különbség, a szerbek játékába sok hiba csúszott – köszönhetően részben a szoros hazai védekezésnek (17-6). Angyal ott folytatta, ahol tegnap abbahagyta, bevágott egy hármast, a negyedet Budácsik kissé szerencsés, utolsó másodperces palánkos dobásával zártuk (25-10). Kiváló hatékonysággal kezdett válogatottunk, hiszen 14 mezőnykísérletből 10 a helyére került, ugyanez a szám 3/14 volt a szerbeknél. A lepattanócsatát is „elhoztuk” 12-5-re, jól kezdett tehát Gáspár Dávid együttese.

A folytatásban azonban beragadtunk, játékunk pontatlanná vált – hiányoztak a tiszta dobóhelyzetek, és ezúttal nem jutottunk el a gyűrűig. Vérszemet kapott Szerbia, Kiss szép centermunkájára a másik magasember, Stefanovic válaszolt bentről, majd kintről is (27-18). Öt perc alatt mindössze kettő pontot dobtunk, Kiss 2/4-es büntetőzése csak némileg jelentett gyógyírt bajainkra. Öt gyors szerb pontot követően Angyal talált be, de védekezésünk továbbra is „lyukas” volt, sorra kaptuk a kosarakat. Tripkovic és Stefanovic vezérletével huszáros hajrát indított déli szomszédunk, utóbbi trojkájával ki is egyenlítettek Milos Pavlovic tanítványai a félidei dudaszóhoz érve (33-33).

A 15 ponttal megnyert első negyedet tehát egy ugyanannyival elbukott második követte – a mérkőzés eleji dobóhelyzeteink most nem voltak meg, emellett hiába szedtünk továbbra is több lepattanót, hiányzott egy-két egyéni villanás játékunkból.

A nagyszünetet követően a Vasasban pattogtató Nadia Smailbegovic büntetőivel, majd Marta Mitrovic 2+1-es játékával hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést a szerbek. Nem ültek a magyar dobások, pedig jó támadópattanózásunknak hála többször is próbálkozhattunk. Varga Alíz duplájára kintről válaszolt az ellenfél, így 35-41-nél kialakult az addigi legnagyobb szerb vezetés. Angyal kosara nagyon kellett, védekezésben is rendeztük valamelyest sorainkat. Jobbára büntetők révén, de tartotta a lépést válogatottunk. Horváth Fruzsina betörésével 45-nél értük utol a kék-pirosakat, majd Varga Sára alapvonali tempójával a vezetést is visszavettük az utolsó etapra fordulva (47-46).  

Kiss büntetőivel, majd Tóth Franka kosarával sikerült növelni minimális előnyünket, ezúttal a szerbek ragadtak be.  Bár kintről mindössze 2/14-gyel céloztunk, lepattanózásban 38-26-os fölényben voltak lányaink – és Mányoky duplájával az eredményjelzőn is kezdett megmutatkozni ez a fölény (53-46). Smailbegovic tett róla, hogy ne legyen izgalommentes a derbi, a támadóidő lejártakor elengedett egylábas triplája csont nélkül hullott be. A meccsen nagyot „hajtó” Wentzel szórt „nyugtató” kettest, majd Varga Alíz támadólepattanó után talált be (58-50). Pontatlanná vált a szerbek játéka, számukra a lehető legrosszabbkor – akár egy kosár is átlendíthette volna pket a holtponton, de az nem akart megérkezni. Hét perc alatt mindössze öt pontra futotta erejükből – ebből három ugye Smailbegovic bravúrtriplája volt -, úgy tűnt, kézben van a mérkőzés Gáspár Dávid együttesének. Egész pályás zavarással próbálkoztak Tripkovicék, de Boros Berta nehéz dobása a gyűrűben landolt a dudaszó pillanatában (60-51). Az utolsó három perc nem hozott frenetikus hajrát, a magyar válogatott okosan „menedzselte” az órát, többnyire büntetőzéssel csordogált le a végjáték. A 20 pontos, 7 lepattanós Varga Alíz vezette U20-as lányaink egy hullámzó összecsapáson arattak 61-56-os sikert Szerbia ellen, így továbbra is hibátlanok a soproni Challenger tornán.

 

 

 

FIBA U20 Women’s European Challenger

Sopron

2. játéknap

 

Magyarország – Szerbia 61-56 (25-10, 8-23, 14-13, 14-10)

Magyarország: Angyal 8/3, Wentzel 6, Mányoky 6, Varga A. 20/3, Kiss 6.
Csere: Boros 3, Horváth 4, Tóth 2, Budácsik 3, Varga S. 3. Edző: Gáspár Dávid

Szerbia: Tripkovic 3/3, Smailbegovic 17/6, M. Jovanovic -, Stefanovic 12/3, Nedeljkov 6.
Csere: Mehovic 2, N. Jovanovic -, Davinic 2, Zaric -, Radojcin -, Mitrovic 9, Samardic 5/3. Edző: Milos Pavlovic

 

 

Fotó: FIBA / Tóth Zsombor

Legnépszerűbb hírek