U20-as női Eb: Csoportmásodikként jutottunk tovább
01
Aug
2023
U20-as női Eb: Csoportmásodikként jutottunk tovább
13:55  |  2023. Augusztus. 01.
A Litvániában zajló U20-as Európa-bajnokság keddi játéknapján a magyar válogatott 73-54-re maradt alul Franciaországgal, s ezzel a B csoport második helyén végzett, vagyis szerdán az A csoport 3. helyezettjével mérkőzhet majd meg. - írja a wbasket.hu.
 
A feldobást a franciák nyerték, ám az akcióból nem sikerült pontot szerezniük. Lányaink tehát kontrába támadhattak, azonban ők sem jártak több sikerrel. Közel két hosszú percig pedig egyik oldalon sem született találat. A képletesen szólva “jeget”, később végül Carla Leite triplája törte át, mellyel az ellenfél három pontos lépéselőnybe került. A magyar válogatott viszont továbbra sem találta a ritmust. Bár a dobások megvoltak, pontot nem tudtak szerezni mieink, a franciák ellenben nem lassítottak. Közel négy perc után 9-0-át regisztrálhattunk. Ekkor Tursics Krisztián szövetségi kapitány kért időt eligazításra. A rövid taktikai szünetet követően Franciaország nemcsak, hogy folytatta magabiztos támadójátékát, de egyben a védőtérfélen is egyre keményebbnek bizonyult. Ennek meg is lett az eredménye, újabb kosarat tudtak szerezni, s ezzel a felek közti differencia már a tíz pontot is meghaladta. 12-0-át mutatott az eredményjelző, amikor lányaink is megszerezték első találatukat. Távolról Dúl Terka volt sikeres, mellyel együttesünk három pontot tudott faragni hátrányából. Franciaország azonban egy szempillantás alatt korrigálta a védekezésben vétett hibát, hasonlóképpen egy hárompontos érkezett válaszul, mellyel 15-3-ra változott az állás. Ekkor viszont Katona Boglárka is beállt a pontszerzők sorába, s az ő triplája után már hivatalosan is a távoli dobások kerültek főszerepbe. Az első játékrész utolsó szakaszát ellenfelünk hasonló magabiztossággal zárta, ahogy a találkozót is kezdte. Megtartotta magabiztos, kétszámjegyű előnyét, így pedig a második felvonás 23-8-ról folytatódhatott.
 
A következő tíz perc első pillanataiban még fej-fej mellett haladtak a csapatok. A pontszerzést bár ismét a franciák folytatták, ám a válasz rögtön érkezett is lányainktól, így tehát nem növekedett tovább a különbség. Innentől kezdve viszont megint ritmust váltott az ellenfél. Magasságbeli előnyüket remekül kihasználva tovább gyártották a pontokat, s 31-11-nél előnyük végül a húsz pontot is elérte. Ezután Horváth Dóra szépített, majd időkérés szakította meg a játékot. A folytatásban a differencia újból húsz pont fölé növekedett, s ráadásul ez a különbség állandósulni is látszódott. S bár lányaink foggal-körömmel, kőkeményen küzdöttek, azonban sajnos nem találtak fogást a franciák dominánst játékán. A magyar válogatott leginkább büntetőkkel tudta ellensúlyozni a túloldal érkező pontáradatot, ezen a téren viszont gyönyörűen teljesített Tursics Krisztián együttese: 6 büntetőből 5 lett sikeres. 41-22-t regisztrálhattunk, amikor kezdetét vette a nagyszünet előtti utolsó egy perc. Érdekesség, hogy válogatottunk ezalatt az idő alatt zónavédekezéssel próbálta megállítani az ellenfél támadásait, ám mindhiába, Lucile Jerome talált be, mely újabb időkérésre kényszerítette vezetőedzőnket. Visszatérve tovább peregtek a másodpercek, még egy francia időkérés is közbejött, ám végül egyik félnek sem sikerült további pontokat szereznie, a résztvevők így tehát az eddigi 43-22-ről fordulhattak. Húsz perc elteltével a mezőny legjobbja a 10 pontos Carla Leite volt, míg magyar oldalon Sitku Zsuzsanna jegyzett 7 pontot.
 
A második félidőt Miklós Melinda sikeres büntetői indították, melynek köszönhetően válogatottunk ismét húsz pont alá tudott férkőzni. Miklós nem sokkal később ismét vonalra állhatott, ezúttal azonban egy rádobásából sem lett találat. Ezután viszont Telegdy Zsófia szépített, az állás pedig 43-26-re változott. Franciaország kért időt. A folytatásban egyenlőre még nem tudta rendezni sorait az ellenfél. Telegdy volt ismét sikeres, s ezzel már 6-0-nál járt a negyed. Ekkor szerezték meg a franciák is első pontjaikat az etapban, mely ismét megadta nekik a kellő lendületet ahhoz, hogy visszaállítsák az eddigi húsz pontos különbséget. Az ötödik percbe érkezve egészen pontosan 49-30-at regisztrálhattunk. Ez viszont már kellő ébresztőként szolgált lányaink számára. Sitku Zsuzsanna érkezett vissza a pályára, kinek vezetésével Magyarország egy újabb magabiztos szakaszba kezdett, s 10-0-val később már tíz pontra faragta le hátrányát. Ezúttal francia oldalról érkezett a szépítő válasz, ám Rakita Lili újabb, jól időzített triplájának köszönhetően válogatottunk 51-42-nél már tíz pont alá is beférkőzött. Ám érdemes nem csupán együttesünk támadó-, de egyben védőjátékát is kiemelni. Tursics Krisztián tanítványai ugyanis védekezésben is remekeltek, keményen állították meg a franciák akcióit, ez pedig szintén hatalmas szerepet játszott a lényeges felzárkózásban.
 
A mérkőzés záró szakasza végül tehát 51-42-ről folytatódhatott. S bár a kilenc pontos előny továbbra is Franciaországé volt, lányaink hatalmas löketre tettek szert a harmadik negyed során, mely remélhetőleg a negyedik játékrészbe is átvezethető. Egy biztos, az utolsó felvonás hihetetlenül fizikálisan folytatódott. Alig két perc elteltével a játékvezetőknek már kétszer is meg kellett állítaniuk a játékot, hiszen mindkét oldalon volt földön fekvő. Súlyosabb sérülés azonban szerencsére egyszer sem történt, sőt, ebből a kemény játékból mondhatni lányaink jöttek ki jobban, előszőr ugyanis Oláh Fruzsinát faultolták, aki a hibáért kettőt dobhatott. A két rádobásból azonban csak egy lett találat (51-43). Oláh büntetőjét követően viszont Franciaország ismét nagyobb sebességbe kapcsolt. Első körben büntetőkkel korrigált, majd gyorsindításokból szerzett kosarat, később pedig 55-43-nál ismét tíz pont fölé nőtt a differencia. A magyar válogatott a hirtelen ritmust váltást szemmel láthatóan nem tudta miként kezelni, így végül Tursics Krisztián szövetségi kapitány kért időt eligazításra. Visszatérve a franciák viszont egy újabb 6-0-ás rohammal folytatták a játékot, az állás ezzel pedig 61-43-ra változott, majd ismét magyar időkérés következett. Visszatérve büntetőkkel szépített együttesünk, ez azonban továbbra sem volt elég a felzárkózáshoz. Ekkor esett be azonban Katona Boglárka triplája, mely pont jókor jött. Hiányosságok ezúttal viszont leginkább védekezésben jelentkeztek. A franciák ugyanis egymás után szerezték a távoli, illetve a gyorsindításos pontokat, így tehát 69-49-nél már újból húsz pont volt közte. Ezzel meg is kezdődött a találkozó véghajrája, melyet egy magyar időkérés vezetett fel. Az utolsó pár percben lányaink még vegyszer, utoljára megvillantották tudásukat – Katona újabb triplát szerzett, míg Dúl Terka büntetőkből volt sikeres. Ezekkel a találatokkal, illetve az ellenfél pár további pontjával ki is alakult a végeredmény: a magyar válogatott 73-54-re maradt alul Franciaországgal szemben.
 
 
Franciaország - Magyarország 73-54 (23-8, 20-14, 8-20, 22-12)
 
U20-as A divíziós női Európa-bajnokság
Litvánia, Klaipeda, Svyturio Arena
Csoportkör, B csoport, 3. forduló
V.: Suzana Vujicic, Ali Sakaci, Anna Belousova
 
Franciaország: Leite 18/9, Debroise 1, Hattab 6, Ouedraogo-Seilly 6, Diarisso 2. Csere: Le Seyec 2, Merceron 5, Salahy 3/3, Jerome 2, Preneau 10/6, Riviere 4, Roumy 14/3.
 
Magyarország: Laczkó 5/3, Milkovics -, Miklós 2, Telegdy 8, Strausz 1. Csere: Dúl 5/3, Horváth 2, Katona 10/9, Oláh 4/3, Holcz 2, Rakita 3/3, Sitku 12/3.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek