U20-as női Eb: A második félidőben fordítva legyőztük a svédeket
04
Aug
2023
U20-as női Eb: A második félidőben fordítva legyőztük a svédeket
16:52  |  2023. Augusztus. 04.
Az U20-as női Európa-bajnokságon a magyar válogatott 67-59-es győzelmet aratott Svédország ellen. A mieink így tehát a 9-12. helyért folytatják hétvégi szereplésüket, vagyis megvan a biztos bentmaradás. - írja a wbasket.hu.
 
A találkozót Svédország 7-0-ás rohama indította. Az összesített hét pontból mind a hetet Tilda Sjokvist szerezte, akin lányaink egyszerűen nem találati fogást. Hogy megszakítsa a svéd szakaszt, ekkor Tursics Krisztián szövetségi kapitány kért időt. Az eligazításból visszatérve a játék azonban ismét svéd pontokkal folytatódott a játék. Válogatottunk egészen a játékrész közepéig nem is igazán találat a ritmust, majd Miklós Melinda lépett fel, kinek köszönhetően az első pontokat is megszerezte Magyarország. Egészen 6-9-ig zárkóztak fel ezután lányaink, amikor egy pontszegényebb periódus vette kezdetét. A főszerepet a védőjáték vette át, s ugyan megvoltak mindkét oldalon a rádobások, kosár nem született. Két perc volt hátra az etapból, amikor viszont újból Tilda Sjokvisttól érkezett a találat, majd Sitku Zsuzsanna volt sikeres, s ezzel 8-11-re változott az állás. A hátralévő időben Svédország még egy pontot rakott fel a táblára, így tehát a második felvonás 8-12-ről folytatódhatott.
 
A következő tíz percet Emma Johansson középtávolija vezette fel, majd megint csak Sjokvist brillírozott, s így a differencia már a tíz ponthoz közelített. Ekkor azonban újból Miklós Melinda szállt be jókor a játékba, kinek vezetésével válogatottunk ismét komoly pontokat faragott le hátrányából. Ez azonban továbbra sem tűnt elégnek az egyenlítéshez. A svédek nem csupán a támadó, de a védő-térfélen is dominálták a parkettet, ami komoly fejfájást okozott lányainknak. Öt perc elteltével egészen pontosan 14-19-et regisztrálhattunk, amikor Hilma Gross talált be közelről. Ezután Telegdy Zsófia kosarával szépítettünk, a különbség azonban mégis tovább növekedett a két csapat között, érkezett ugyanis egy kulcsfontosságú svéd tripla, ami igencsak nagy löketet adott ellenfelünknek. Magyar oldalról viszont továbbra is a Miklós – Sitku duó tartotta válogattunkban a lelket. Miklós sorban szerezte a pontokat, miután 24-29-et mutatott a tábla. Ekkor viszont Astrid Frankl Sandberget faultolta Sitku, aki a hibáért kettőt dobhatott. Egy találata után tovább növekedett ellenfelünk előnye. 24-30-nál végül Tursics Krisztián kért időt, majd a nagyszünetig ismét Miklós Melinda pontjai következtek, amivel négy pontra zárkóztunk fel. A csapatok 26-30-ról fordulhattak. Húsz perc elteltével a mezőny legjobbja Miklós Melinda volt 12 ponttal.
 
A második félidő már kiélezettebben folytatódott. Az első kosarat Sitku Zsuzsanna szerezte, amire bár rögtön érkezett is a válasz svéd oldalról, 31-33-nál már csupán csak két pont választotta el a feleket. Ezt a két pontos előnyt is Svédország két büntetőnek köszönhetően tartotta meg. Rakita Lili volt ugyanis szabálytalan védekezésben, amit a játékvezetők végül sportszerűtlen hibának ítéltek. Ezzel együtt, az első félidőhöz képest lányaink viszont teljesen más ritmusban kosárlabdáztak. Sokkal agresszívabbak és magabiztosabbak voltak a pályán, ennek köszönhetően pedig nem meglepő, hogy 34-33-nál végül át is vettek a vezetést. Dúl Terka vágott be egy gyönyörű triplát az ellenfél hálójába, mely úgy hiányzott válogatottunknak, mint egy falat kenyér. Ekkor pedig a svédek kértek időt eligazításra. Visszatérve Sitku Zsuzsanna pontjaival folytatódott a mérkőzés, ezzel azonban még mindig nem tudtunk kellőképpen elszakadni Svédországtól. Bár előnyben, de a különbség maradt az egy-két pont, mígnem 38-38-nál egál lett a találkozó. Ekkor pedig ismételten egy magabiztosabb magyar periódus vette kezdetét, s 5-0-val később már 43-38 volt az állás. A játékrészt azonban végül svéd pontok zárták, így tehát a záró szakasz 45-40-ről folytatódhatott.
 
Az utolsó tíz percet újabb magyar pontok vezették fel, ezzel pedig a különbség a tizet is átlépte. Ezúttal Svédország próbált meg szépíteni, ám mindhiába, lányaink védekezése áttörhetetlennek bizonyult. Közel négy perc telt el, amikor viszont az ellenfél is megszerezte a negyed első pontjait. A válasz viszont érkezett is Holcz Rebeka által, miután 52-42-re változott az állás. Bő öt perc maradt hátra a rendes játékidőből, amikor magyar időkérés következett. A folytatásban pedig kezdetét vette az adok-kapok játék. Kosárra-kosár volt a válasz, ennek köszönhetően tehát a differencia is állandósulni látszódott a csapatok között. 60-51-nél férkőzött végül Svédország ismét tíz pont alá, de a Sitku – Miklós páros még csírájában elfojtotta az ellenfél próbálkozását. 62-53 a táblán, Tursics Krisztián vezetőedző kért időt majd következhetett a véghajrá. Ebben a hátralévő másfél percben pedig a csapatok egyáltalán nem tétlenkedtek. A svédek minden tőlük telhetőt megtettek a fordítás érdekében, azonban nem tudtak közelebb férkőzni lányainkhoz. Magyarország végül 67-59-es sikert aratott svéd ellenfelével szemben, így tehát a 9-12. helyért folytathatják hétvégi szereplésüket.
 
MAGYARORSZÁG - SVÉDORSZÁG 67-59 (8-12, 18-18, 19-10, 22-19)
 
FIBA U20 Women's European Championship 2023, 9-16. helyért
Vilnius, Jeep Arena
Martin Van Hoye, Ivana Ivanovic, Alija Ferevski (Declan Murray)
 
Magyarország: Miklós 20, Rakita 2, Sitku 24/3, Holcz 7, Telegdy 4. Csere: Dúl 8/6, Laczkó 2, Horváth -, Katona -, Milkovics -, Oláh -, Strausz -.
 
Svédország: Forss 5, Johansson 6/3, Sjokvist 15/3, Eklov 6, Collins 12/6. Csere: Frankl Sandberg 3, Gross 2, Larsson 6/6, Malmgren -, Noyan -, Es. Olsson 4, El. Olsson -.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek