Ezúttal kikaptunk a finnektől, 10. helyen zártuk az U20-as női Eb-t
06
Aug
2023
Ezúttal kikaptunk a finnektől, 10. helyen zártuk az U20-as női Eb-t
17:31  |  2023. Augusztus. 06.
A magyar válogatott 71-68-as vereséget szenvedett Finnország ellen az U20-as női Európa-bajnokságon, ezzel a mieink a 10. helyen zárták a kontinenstornát - írja a wbasket.hu.
 
A mérkőzést fej-fej mellett indították a csapatok. Az első találatot Strausz Edina szerezte, mire finn oldalról érkezett is a válasz, baj Sitku Zsuzsanna talált be, Annika Aarrejoki 3+1-es akcióját követően pedig ismét az ellenfél felé billent a mérleg. Az adok-kapok játék viszont ezután sem ért véget. A következő percekben ugyanebben a ritmusban folytatták a játékot az együttesek, öt perc elteltével pedig egészen pontosan 8-8-at regisztrálhattunk. Finnország ezt követően kapcsolt nagyobb sebességbe. Nemcsak, hogy ismételten átvették a vezetést, de 8-14-nél már hat ponttal mentek, mely az eddigi legnagyobb különbségnek számított. Lányaink a következő támadás során Katona Boglárka kosarával szépítettek, faragni azonban nem tudtak hátrányukból, finn oldalról ugyanis egy tripla esett be a magyar hálóba (10-17). Ezzel meg is kezdődött a negyed utolsó két perce, mely során a főszerepet leginkább a fizikális védekezés vette át. Mindkét térfélen megvoltak ugyanis a rádobások támadásban, de találat nem született – személyi hiba viszont annál több. Az utolsó egy perc felvezetéseként például Holcz Rebeka állhatott éppen vonalra, aki két dobásából végül egyet tudott értékesíteni. Ezzel az állás 11-17-re változott, a második felvonás pedig innen folytatódhatott.
 
A következő tíz percet Albina Syla sikeres tempója vezette fel, amire Miklós Melinda adott választ. Csapatunk kiválósága 45 fokból süllyesztett egy triplát az ellenfél hálójába, amivel három pontot tudtak faragni mieink a különbségből (14-19). Egy újabb közeli találatot követően pedig már egy 5-0-ás magyar szakaszt regisztrálhattunk. A finnek azonban továbbra sem hagyták magukat. A szóban forgó öt pontot végül ők is egy szempillantás alatt összegyűjtötték, s 19-22-nél így ismét három ponttal mentek. Védekezésben azonban volt némi elrendeznivalójuk. Lányaink az első játékrészhez képest ugyanis komoly energiákat mozgósítottak, így tehát 19-22-nél egy finn időkérés szakította meg a mérkőzést. A rövid eligazítás pedig szemmel láthatóan jót is tett ellenfelünknek. Visszatérve ugyanis sorban szerezte az ellenfél a pontokat, mígnem 19-26-nál ezúttal Tursics Krisztián szövetségi kapitány időkérése szakította meg a menetelést. Ezzel újabb öt perc telt el a találkozóból. A folytatásban Henna Sandvik volt sikeres a finn gárdából, amivel a felek közti differencia tíz pontra növekedett (19-29). Ez a különbség pedig a meccs következő szakaszában is megmaradt. Lányaink egyszer-kétszer beférkőztek tíz pont alá, ám Finnország minden egyes alkalommal “korrigálta” a helyzetet. A félidő végül 26-37-el zárult, innen fordulhattak a csapatok. Húsz perc elteltével a mezőny legjobbja pedig a 8 pontos Albina Syla és Henna Sandvik volt, míg magyar oldalon Miklós Melinda jutott 6 egységig.
 
A második félidőt a felek fej-fej mellett indították. Kosárra-kosár volt a válasz, így egy 8-8-as periódus után a különbség továbbra is 11 pont volt. Ekkor Finnország kért időt eligazításra. Ez a rövid eligazítás azonban csupán egy pillanatra szakította meg az eseményeket, mely visszatérve ugyanebben a ritmusban haladtak tovább. Rendkívül kiélezett csata kerekedett, ami előszőr ponthiányba torkollt, majd lányaink felpörögtek, s két kosárral ismét tíz pont alá férkőztek. A finnek azonban egy pillanatra sem adták fel a küzdelmet. Gyors játékkal és maximális koncentrációval tartották kialakított előnyüket, mely az utolsó negyedhez közeledve egyre veszélyesebbnek érződött. A statisztikai lapot elnézve, a szegmens, melyben lányaink a legnagyobb hiányosságot szenvedték, az a lepattanók voltak. Finnország nem teljes, mint három negyed alatt összesen 30 lepattanót gyűjtött össze, míg mieink csupán 17-ig jutottak. Az eladott labdák tekintetében azonban mondhatni a magyar válogatott teljesített jobban. Mieink 8 eladott labdájához képest, a finnek 18-at jegyeztek. Ezeknek a számoknak a mérkőzés záró szakaszában pedig akár kulcsfontosságú szerepük is lehet. Eközben pedig lányaink ismét további pontokat tudtak lefaragni hátrányukból. Az etap utolsó egy perce következett, amikor is 44-50-et regisztrálhattunk. Ezután Dúl Terka hárompontosa következett, ám a negyedet végül finn pontok zárták, s ezzel 47-52-re változott az állás.
 
Az utolsó tíz perc elején azonban a finnek ismét turbó sebességbe kapcsoltak. 7-2-t regisztrálhattunk, amikor a differencia újból tíz pont lett. 49-59-nél tehát Tursics Krisztián kért időt tanítványainak. Visszatérve a mérkőzés viszont hasonló ritmusban folytatódott. Finnország minden egyes magyar találatot egy kosárral válaszolt meg, így mieink egyszerűen nem tudtak közelebb férkőzni ellenfelükhöz. A magyar válogatottat támadásban Miklós Melinda és Dúl Terka játéka húzta, védekezésben azonban továbbra is akadtak hiányosságok, amiket a finnek könyörtelenül kihasználtak. Magyarország az utolsó negyedben végül 53-62-nél tudott ismét tíz pont alá férkőzni, majd Holcz Rebeka is betalált, s ezzel már csak hét pont volt hátra az egyenlítésig. A magabiztosabb magyar szakaszt azonban végül egy finn időkérés szakította meg. Majd ezután a játék a Dúl – Miklós duó pontjaival folytatódott. Dúl Terka ziccerből, míg Miklós távolról talált be, s ezzel lányaink két pontra zárkóztak fel (60-62). A mérkőzés pedig innentől lett csak igazán érdekes.
 
Az események egyre jobban felpörögtek, a csapatok újból fej-fej mellett haladtak. S míg a finnek magabiztossága nem hanyatlott, Tursics vezetőedző játékosai egyre határozottabbnak tűntek a pályán. Másfél perc hátra a találkozóból, 62-66 a táblán, s magyar időkérés következett. Visszatérve megint csak Miklós Melinda vette kézbe az irányítást. A hárompontos tetejéről engedte el a triplát, ami sikerrel landolt az ellenfél hálójában, s ezzel pedig 65-66-ra változott az állás. Jött is a finn válasz, majd Miklós újabb távolija, és 68-68-nál már egált is jelzett az eredményjelző. Ekkor azonban ismét az ellenfél felé billent, ami újabb időkérésre kényszerítette vezetőedzőnket. A pályára visszatérve már csak pillanatok maradtak hátra. Dúl Terka indított akciót, amit végül nem sikerült értékesíteni, így tehát az ellenfél támadhatott. Ezután Dúl vétett személyi hibát, majd finn büntetők következtek, melyek három pontra növelték a különbséget. Két másodperc, újabb magyar időkérés, a végkimenetel azonban már nem változott. Nagyot küzdött a magyar válogatott, de Finnország végül 71-68-as sikert aratott, s ezzel a 9. helyen zárta a kontinenstornát.
 
 
MAGYARORSZÁG - FINNORSZÁG 68-71 (11-17, 15-20, 21-15, 21-19)
 
U20-as női Európa-bajnokság, a 9. helyért
Litvánia, Vilnius, Jeep Arena
V.: Ali Sakaci, Alija Ferevski, Eirini Margarita Tsantali (Fabrizio Pizio)
 
Magyarország: Laczkó 8, Miklós 19/12, Dúl 12/6, Sitku 2, Strausz 4. Csere: Holcz 10, Milkovics -, Rakita 5/3, Horváth -, Katona 6, Oláh -, Telegdy 2.
 
Finnország: Kanerva 13/3, Ollilainen 13/6, Sandvik 11/6, Syla 12, Aarrejoki 13/6. Csere: Aarnisalo 8, Erlund 1, Hakkarainen -, Paananem -, Toomingas -, Tyynila -, Williams -.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek